Ποιά είναι η σχέση της ημικρανίας με την κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη και η ημικρανία πώς σχετίζονται; Τα άτομα που παρουσιάζουν ημικρανία, έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν κατάθλιψη.

Η σχέση αυτή ισχύει και αντίστροφα. Τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη παρουσιάζουν συχνότερα ημικρανία.

Η σχέση μεταξύ ημικρανίας και κατάθλιψης είχε παρατηρηθεί σε επιδημιολογικές και κλινικές έρευνες. Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην αμφίδρομη αυτή σχέση όπως επίσης και οι συνέπειες τους, αποτελούν αντικείμενα ερευνών.

Η κατανόηση των παραγόντων και των μηχανισμών που δημιουργούν την αμφίδρομη αυτή σχέση, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και των δύο αυτών πολύ συχνών παθήσεων.

Σε έρευνα που συμπεριέλαβε περίπου 1,200 ασθενείς και που διήρκεσε για 2 χρόνια, Αμερικανοί γιατροί εξέτασαν τη σχέση μεταξύ κατάθλιψης, πονοκεφάλων και ημικρανίας.

Η παρακολούθηση έδειξε:

  1. Οι ασθενείς που κατά την αρχή της μελέτης είχαν ιστορικό ημικρανίας, είχαν 5 φορές περισσότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρής μορφής κατάθλιψη σε σύγκριση με άτομα που δεν είχαν ιστορικό σοβαρών πονοκεφάλων
  2. Οι ασθενείς με σοβαρής μορφής κατάθλιψη, είχαν 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν ημικρανία σε σύγκριση με άτομα που είχαν κατάθλιψη.

Η ημικρανία προσβάλλει περίπου το 10% του πληθυσμού. Από αυτό το ποσοστό, το 75% είναι γυναίκες.

Τα συμπτώματα της ημικρανίας μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορους συνδυασμούς που μπορούν να περιλαμβάνουν πόνο στο κεφάλι, εξαιρετική ευαισθησία στο φως και στον ήχο, ναυτία και εμετό.

Ο κεφαλόπονος της ημικρανίας περιγράφεται σαν ένας πολύ έντονος ρυθμικός πόνος σε ένα μέρος του κεφαλιού. Μερικά άτομα, καταλαβαίνουν ότι πρόκειται να αρχίσει ένα επεισόδιο ημικρανίας σε αυτούς, διότι έχουν χαρακτηριστικά προειδοποιητικά σημεία όπως για παράδειγμα οπτικές διαταραχές.

Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που εξασθενεί ολοκληρωτικά τον οργανισμό. Επηρεάζει τον ασθενή αισθηματικά, νοητικά, κοινωνικά και σωματικά. Μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τον ύπνο, τις συνήθειες διατροφής και το επίπεδο δραστηριοτήτων του ασθενούς.

Η σοβαρής μορφής κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από την παρουσία τουλάχιστο 5 ειδών καταθλιπτικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα:

  1. Επίμονη λύπη
  2. Απώλεια ευχαρίστησης από ορισμένες δραστηριότητες που πρωτύτερα προκαλούσαν την ευχαρίστηση συμπεριλαμβανόμενου και του σεξ
  3. Επίμονα αισθήματα ενοχής με αίσθημα του ασθενούς ότι δεν αξίζει ή ότι δεν έχει καμία ελπίδα για το μέλλον ή ότι κανείς δεν μπορεί να τον βοηθήσει
  4. Επίμονη κούραση, έλλειψη ενέργειας, απώλεια προσοχής με δυσκολία συγκέντρωσης, μείωση της μνήμης και αναποφασιστικότητα
  5. Διαταραχές του ύπνου, με λίγο ή αντίθετα υπερβολικό ύπνο
  6. Ανορεξία ή αντίθετα βουλιμία
  7. Παρουσία πολύ συχνά αισθημάτων ανησυχίας, αγωνίας και ευερεθιστότητας ή αντίθετα ο ασθενής μπορεί να νιώθει ότι είναι πολύ αργός σε όλα
  8. Εμφάνιση ιδεών αυτοκτονίας και κάποτε ο ασθενής αναφέρει ότι θα προτιμούσε να ήταν νεκρός.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η αμφίδρομη σχέση περιοριζόταν μόνο μεταξύ ημικρανίας και κατάθλιψης. Δεν βρέθηκε μια ανάλογη δυνατή συσχέτιση μεταξύ της ημικρανίας και άλλων μορφών πονοκεφάλου.

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι 2 παθήσεις πιθανόν να έχουν κοινά στοιχεία όσον αφορά τους βιολογικούς μηχανισμούς που τις προκαλούν σε επίπεδο εγκεφάλου.

Οι κοινοί παράγοντες, που δημιουργούν παθολογικούς μηχανισμούς, γενεσιουργούς της κατάθλιψης και της ημικρανίας, μπορεί να είναι ορμόνες και χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που έχουν σαν ρόλο τη μεταβίβαση σημάτων ή μηνυμάτων μεταξύ των διαφόρων λειτουργικών εγκεφαλικών δομών.

Για τους λόγους αυτούς, οι ερευνητές συστήνουν όπως οι πάσχοντες από την μία από τις παθήσεις αυτές, να ερευνώνται κατά πόσο πάσχουν και από την άλλη πάθηση.

Παράλληλα θα πρέπει να εξερευνηθεί εάν τα φάρμακα που είναι αποτελεσματικά για την μία πάθηση, είναι επίσης ευεργετικά για την άλλη πάθηση.