Το φαινόμενο της Αφρικανικής Σκόνης και οι επιπτώσεις του στην Υγεία μας …
Είναι γνωστό ότι η σκόνη μεταφέρει δηλητηριώδεις ουσίες που είναι επικίνδυνες για την Υγεία μας αλλά και μπορεί να ερεθίσει το δέρμα, προκαλώντας ξηρότητα, εξανθήματα και κνησμό.
Οι Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας προς τους πολίτες είναι :
Η Επίδραση στο αναπνευστικό μας και στην αναπνευστική μας υγεία. Αυτα τα λεπτά σωματίδια της σκόνης μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες και ακόμη και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.
Για άτομα με παθήσεις όπως το άσθμα , η βρογχίτιδα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η έκθεση σε αυτά τα σωματίδια μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, οδηγώντας σε δύσπνοια, βήχα, συριγμό και δυσφορία στο στήθος.
Οι Αλλεργίες και ερεθισμός και με την άνοιξη αλλά και με την αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει πολλά … σε ορισμένα άτομα , ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος, ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα και υγρά μάτια.
Καρδιαγγειακές επιδράσεις και εκτός από αναπνευστικά προβλήματα, η έκθεση στην αφρικανική σκόνη έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά προβλήματα.
Τα σωματίδια μπορούν να συμβάλουν στη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και την αγγειοσυστολή, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων, ιδιαίτερα σε ευάλωτους πληθυσμούς.
Επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα και η παρατεταμένη έκθεση στην αφρικανική σκόνη μπορεί επίσης να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τα άτομα πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και σε άλλες ασθένειες. Όπως των αναπνευστικών ασθενειών, την μειωμένης πνευμονικής λειτουργίας, των καρδιαγγειακών διαταραχών, ακόμη και ορισμένων τύπων καρκίνου.
Καλό θα είναι να περιορίστε τις υπαίθριες δραστηριότητες. Να αποφύγετε να περάσετε εκτεταμένες χρονικές περιόδους σε εξωτερικούς χώρους, όταν τα επίπεδα σκόνης είναι υψηλά, ειδικά κατά τη διάρκεια των ημερών με αέρα, όπου τα σωματίδια είναι πιο πιθανό να αιωρούνται στον αέρα.
Να κλείσετε τα παράθυρα και τις πόρτες. Ενώ γενικά πρέπει να αερίζονται οι κατοικίες και οι εργασιακοί χώροι, στις περιόδους έξαρσης της αφρικανικής σκόνης, αερίστε λίγο το πρωί και στη συνέχεια κρατήστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά για να αποτρέψετε την είσοδο σωματιδίων σκόνης στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας σας.
Αν διαθέτετε, χρησιμοποιήστε καθαριστές αέρα ή φίλτρα για να βελτιώσετε την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.
Να χρησιμοποιήστε μάσκες. Όταν βγαίνετε έξω, ειδικά σε συνθήκεςσκόνης, σκεφτείτε να φοράτε μάσκα για να μειώσετε την εισπνοή σωματιδίων σκόνης.
Να μείνετε ενυδατωμένοι. Να πίνετε άφθονο νερό.
Σε περιόδους αυξημένων επιπέδων σκόνης, συνιστάται ιδιαίτερα, άτομα με προϋπάρχουσες ια να ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση στα σωματίδια σκόνης. Και να συμβουλεύονται τον Ιατρό τους.
Τέλος , η νέα έρευνα από την Compare the Market AU αποκάλυψε τις χειρότερες πόλεις για το δέρμα με βάση παράγοντες όπως ο δείκτης UV, οι ώρες ηλιοφάνειας και τα επίπεδα ρύπων.
Βάσει αυτης της έρευνας η Αθήνα βρίσκεται στην 3η θέση Παγκοσμίως έχοντας μεγάλη εισροή κυκλοφορίας και τουριστών , πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει υψηλότερο επίπεδο ατμοσφαιρικών ρύπων από ό,τι στις περισσότερες περιοχές.
Επίσης αυτές τις ημέρες οι αναζητήσεις στο Google για το “ πότε θα φύγει η σκόνη” έχει αυξηθεί κατά 1,650%, υποδηλώνοντας τις ανησυχίες των πολιτών για την κατάσταση!
Η κ. Hambilton είπε :
“Σύμφωνα με την έρευνά μας , η τοποθεσία στην οποία ζούμε μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία του δέρματος”.
“Για να διατηρήσετε υγιές δέρμα, είναι σημαντικό να προγραμματίζετε τακτικές εξετάσεις του δέρματός σας από έναν επαγγελματία. Το σωστό ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας μπορεί να καταβάλει ένα όφελος για τους ελέγχους του δέρματος και ορισμένα ταμεία υγείας καταβάλλουν ακόμη και οφέλη για τα προϊόντα UV του Συμβουλίου για τον Καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων των αντηλιακών, των καπέλων και των γυαλιών ηλίου, βοηθώντας σας να υιοθετήσετε μια προληπτική προσέγγιση για τη φροντίδα του δέρματος” !!!!
Το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης απασχολεί όλα τα Μεγάλα Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης , που σχολίασαν τις εικόνες από την πρωτεύουσα και άλλες πόλεις της χώρας και έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου …
Της Σάντυ Γκαβέρα.