Εποχική γρίπη: Πώς θα την αντιμετωπίσετε

Η εποχική γρίπη πρόκειται για λοίμωξη που οφείλεται στον ιό της γρίπης. Τα στελέχη του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν στην κοινότητα είναι μέχρι τώρα ο τύπος Α -και κυρίως ο υπότυπος Α (Η1Ν1)- και λιγότερο ο τύπος Β.

Συμπτώματα
Η γρίπη εισβάλλει με υψηλό πυρετό, πόνο στο λαιμό, κεφαλαλγία, βήχα, πόνους στους στους μύες και στις αρθρώσεις. Σπανιότερα, παρατηρείται δυσκολία στην αναπνοή.

Μετάδοση
Η γρίπη μεταδίδεται εύκολα, κυρίως με σταγονίδια που μεταφέρονται με τον βήχα, αλλά και με το φτέρνισμα.

Αντιμετώπιση
Συνήθως χορηγούνται αντιπυρετικά σε συνδυασμό με ενυδάτωση. Ωστόσο, υπάρχουν και αντιιικά φάρμακα, τα οποία συμβάλλουν ώστε να γίνει ηπιότερη η ασθένεια και περιορίζουν την πιθανή εμφάνιση επιπλοκών. Για να είναι όμως αποτελεσματική η αντιιική προστασία, θα πρέπει η θεραπεία να ξεκινήσει μέσα στις δύο πρώτες μέρες των συμπτωμάτων.

Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία δράση στις ιώσεις και κατά συνέπεια δεν έχουν θέση στη γρίπη. Διαπράττει μεγάλο λάθος πολύς κόσμος που καταφεύγει στη λήψη αντιβιοτικών από μόνος του ή μετά από πίεση στο γιατρό του.

Για την πρόληψη της γρίπης υπάρχει σήμερα εμβόλιο το οποίο όμως είναι αποτελεσματικό στο 75% των περιπτώσεων.

Έστω και με καθυστέρηση ενός μήνα – η εποχική γρίπη αρχίζει τυπικά τον Οκτώβριο και λήγει τον Μάιο – το υπουργείο Υγείας και το Κέντρο δρομολογούν την έκδοση ατομικής κάρτας αντιγριπικού εμβολιασμού. Με το μετρό αυτό, οι υγειονομικές Αρχές ευελπιστούν ότι θα διπλασιαστεί το ποσοστό των εμβολιασμένων υγειονομικών (θα φτάσει δηλαδή αισίως στο 20%), θέτοντάς τους προ των ευθυνών τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ