Κίνδυνος ρήξης της μήτρας μετά από καισαρική

Η πρώτη καισαρική, πώς επηρεάζει την απόφαση για τις επόμενες γέννες;

Έχει υπολογιστεί ότι περίπου 60% των γυναικών που γέννησαν την πρώτη φορά με καισαρική τομή επιθυμούν και δοκιμάζουν να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό το επόμενο παιδί τους.

Υπάρχει όμως ο φόβος ότι κατά τη διάρκεια του τοκετού, οι συσπάσεις της μήτρας μπορούν να προκαλέσουν ρήξη της μήτρας που είναι μια σπάνια αλλά πολύ σοβαρή επιπλοκή.

Αμερικανοί γιατροί από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, προσπάθησαν να βρουν περισσότερα αντικειμενικά και επιστημονικά στοιχεία για το θέμα κάνοντας μια έρευνα σε 20.095 γυναίκες. Οι γυναίκες αυτές είχαν γεννήσει ένα πρώτο παιδί με καισαρική και μετά κατά την ίδια χρονική περίοδο γέννησαν ένα δεύτερο παιδί.

Οι ερευνητές βασικά αξιολόγησαν στις γυναίκες αυτές, τον κίνδυνο ρήξης της μήτρας για: α) γέννες μετά από κανονικό τοκετό, β) γέννες μετά από πρόκληση του τοκετού με τη χορήγηση φαρμάκων όπως οι προσταγλανδίνες και γ) πρόκληση του τοκετού με άλλα μέσα.

 Τα αποτελέσματα των 3 πιο πάνω ομάδων συγκρίθηκαν στη συνέχεια με τις γυναίκες οι οποίες προχώρησαν απ’ ευθείας σε προγραμματισμένη καισαρική χωρίς οποιαδήποτε διαδικασία φυσιολογικού τοκετού.

Τα ευρήματα ήταν ενδιαφέροντα και είναι τα ακόλουθα:

  1. Η συχνότητα ρήξης της μήτρας ήταν 1,6 για κάθε 1000 γυναίκες που έκαναν επαναλαμβανόμενη καισαρική χωρίς διαδικασία φυσιολογικού τοκετού
  2. Η συχνότητα ρήξης της μήτρας ήταν 5,2 για κάθε 1000 τοκετούς μεταξύ των γυναικών που γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό χωρίς φάρμακα
  3. Για τις γυναίκες που γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό μετά από χορήγηση φαρμάκων εκτός προσταγλανδίνης η συχνότητα ρήξης ήταν 7,7 για κάθε 1000
  4. Οι γυναίκες στις οποίες δόθηκε  προσταγλανδίνη για να προκληθεί ο τοκετός είχαν την μεγαλύτερη συχνότητα ρήξης της μήτρας με 24,5 περιπτώσεις για κάθε 1000 τοκετούς.

Τα συμπεράσματα των γιατρών είναι ότι για τις γυναίκες που είχαν μια προηγηθείσα καισαρική ο κίνδυνος ρήξης της μήτρας είναι μεγαλύτερος σ’ αυτές στις οποίες χορηγείται προσταγλανδίνη για να προκληθεί φυσιολογικός τοκετός.

Σε μια άλλη έρευνα, οι γιατροί προσπάθησαν να δουν κατά πόσο ήταν δυνατόν να μειώσουν τον αριθμό των καισαρικών που γίνονται σε γυναίκες επιδιώκοντας να γίνει ένας φυσιολογικός τοκετός σε γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε μια πρώτη καισαρική.

Εξέτασαν τα δεδομένα από 6.138 γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε μια πρώτη καισαρική και μετά γέννησαν είτε με φυσιολογικό τοκετό είτε με μια δεύτερη καισαρική.

Τα συμπεράσματά ήταν ότι από τις γυναίκες που είχαν κάνει μια πρώτη καισαρική, αυτές που γέννησαν τη δεύτερη φορά με φυσιολογικό τοκετό είχαν διπλάσιο ποσοστό σοβαρών επιπλοκών (ρήξη μήτρας, ανάγκη για υστερεκτομή, εγχειρητικά προβλήματα) παρά αυτές που έκαναν απ’ ευθείας μια δεύτερη καισαρική.

Οι δύο έρευνες που σας παρουσιάζουμε δίνουν σημαντικές πληροφορίες για τους κινδύνους που διατρέχουν γυναίκες που έχουν υποστεί μια πρώτη καισαρική  και που αποφασίζουν να δοκιμάσουν για το επόμενο παιδί τους μια γέννα με φυσιολογικό τοκετό.

Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μια πρώτη καισαρική, είναι σημαντικό να συζητήσουν με προσοχή, μετά από τη δέουσα ενημέρωση, τα υπέρ και τα κατά, με τον γυναικολόγο-μαιευτήρα τους για να καταλήξουν στην πιο κατάλληλη απόφαση για την περίπτωσή τους σχετικά με το πως πρέπει να γίνει η επόμενη γέννα.