Αμερικανοί ερευνητές παρουσίασαν μια πρωτοποριακή μέθοδο που επιτρέπει στους χειρουργούς να «κλείνουν» τραύματα σε εσωτερικά όργανα του σώματος, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγουν σε ανοιχτές επεμβατικές διαδικασίες.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής την Δρ Έλεν Ρος, δημιούργησαν ένα επίθεμα που προσκολλάται στο όργανο-στόχο χάρη σε ειδική κόλλα, με τη βοήθεια δύο μικρών μπαλονιών και ενός καλωδίου οπτικής ίνας που εκπέμπει υπεριώδες φως. Η τοποθέτηση του επιθέματος γίνεται μέσω μικροσκοπικής οπής, χωρίς να απαιτείται εκτεταμμένη χειρουργική τομή.
Στη συνέχεια, η ειδική μικροσυσκευή τοποθετεί το επίθεμα στο σημείο του τραύματος και μετά το σταθεροποιεί με την πίεση των δύο μπαλονιών. Τελικά, το εκπεμπόμενο υπεριώδες φως σταθεροποιεί την κόλλα του επιθέματος.
Τόσο το επίθεμα, όσο και η κόλλα είναι βιοδιασπώμενα και απορροφώνται σταδιακά από το σώμα καθώς το τραύμα επουλώνεται.
Οι ερευνητές εφάρμοσαν με επιτυχία τη νέα αυτή μέθοδο σε πειραματόζωα (τρωκτικά και χοίρους), αποκαθιστώντας τραύματα στην καρδιά, στο στομάχι και στην κοιλιά. Μάλιστα, σε ένα ζωντανό χοίρο έκλεισαν τρύπα στην καρδιά του, ενώ αυτή χτυπούσε.
Η νέα μέθοδος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μελλοντικά στην καρδιοχειρουργική, όπου σήμερα τέτοια τραύματα απαιτούν είτε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, είτε την εισαγωγή μεταλλικών συσκευών που παραμένουν στο σώμα.