Διαχείριση της υπέρτασης χωρίς φάρμακα σύμφωνα με ελληνική μελέτη

Έναν αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης της υπέρτασης, χωρίς φαρμακευτικά μέσα, ανέπτυξαν καθηγητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, μέσω μεθόδων διαχείρισης του στρες, αλλαγής του τρόπου ζωής, της διατροφής και υιοθέτησης τεχνικών επίλυσης των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η επιστημονική ομάδα του μεταπτυχιακού προγράμματος «Η επιστήμη του στρες και η προαγωγή της υγείας» παρουσιάστηκαν τα αναλυτικά αποτελέσματα της εναλλακτικής αυτής παρέμβασης, που στόχο είχε την εκπαίδευση των ασθενών στην αυτορρύθμιση της υπέρτασης.

Από την αξιολόγηση των δεδομένων προέκυψε σημαντική βελτίωση του βάρους, της ποιότητας και ποσότητας του ύπνου, αύξησης της ικανοποίησης, των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και της σωματικής δραστηριότητας, καθώς και υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής, μείωση της φαρμακευτικής αγωγής και αλλαγή κατάταξης του ασθενούς ως προς την υπέρταση.

Συγκεκριμένα:

  • το 14,9% του δείγματος μείωσε κατά 10 mmHg ή και περισσότερο τη συστολική αρτηριακή πίεση
  • το 21,7% μείωσε κατά 5 mmHg ή και περισσότερο τη διαστολική,

μειώσεις που αντιστοιχούν σε 15% μείωση του κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου και έως 9% μείωση του κινδύνου εμφράγματος.

  • το 6% μείωσε ή σταμάτησε την αντιϋπερτασική φαρμακευτική αγωγή
  • το 35,7% κατέβηκε κατηγορία κατάταξης
  • το 8,8% μείωσε σημαντικά τον Δείκτη Μάζας Σώματος
  • το 25,3% ανέφερε βελτίωση της αυτοαξιολόγησης της υγείας του
  • το 3,5% βελτίωσε την ποιότητα ζωής του

μειώσεις που επέφεραν σημαντικές βελτιώσεις στην αυτοεκτίμηση, τη σεξουαλικότητα, τον ύπνο, τον ελεύθερο χρόνο και την εξωτερική εμφάνιση.

Σημαντικότερες ήταν οι βελτιώσεις στην ομάδα των παχύσαρκων ατόμων, που ακολουθούσαν έναν σχετικά ανθυγιεινό τρόπο ζωής, είχαν μειωμένη αυτοεκτίμηση και πίστευαν ότι ήταν υπεύθυνοι για την κατάσταση της υγείας τους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ιδιαίτερα σημαντικά, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι το 95% των περιπτώσεων υπέρτασης σχετίζεται άμεσα με παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το στρες, η έλλειψη άσκησης, η κακή διατροφή, το κάπνισμα, το αλκοόλ και η παχυσαρκία.

Η υπέρταση εξάλλου θεωρείται μείζον παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων, επηρεάζοντας το 30% των ενηλίκων. Ωστόσο, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι οδηγίες των γιατρών προς τους ασθενείς συχνά είναι ελλιπείς και δεν περιλαμβάνουν τεχνικές διαχείρισης του στρες. Το χρόνιο στρες έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει τη φυσική εξέλιξη των χρόνιων παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Το «Παρεμβατικό πρόγραμμα μη φαρμακευτικής αντιμετώπισης της υπέρτασης με επιστημονικές μεθόδους διαχείρισης τους στρες, για αλλαγή του τρόπου ζωής σε προπερτασικά και υπερτασικά άτομα στην κοινότητα» υλοποιήθηκε (με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση) από τον Ιανουάριο του 2013 έως και τον Φεβρουάριο του 2015.