Ο Yahya El Jabaly είναι ένα 3χρονο αγόρι που ζει κοντά στο Tangier του Μαρόκο. Όταν γεννήθηκε, κάποια τμήματα του προσώπου του έλειπαν. Εξαιτίας προγεννητικών διαταραχών που παρεμπόδισαν τη συνένωση των οστών του με φυσιολογικό τρόπο, ο Yahya δεν έχει μάτια, άνω γνάθο και στο σημείο όπου θα έπρεπε να βρίσκεται η μύτη του υπάρχει μία τρύπα.
Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, το παιδί αντιμετωπίζει καθημερινά αναρίθμητες δυσκολίες στη ζωή του.Εκτός του ότι είναι τυφλό, δεν μπορεί να μιλήσει και συνεπώς δεν παίζει με τα άλλα παιδιά στο χωριό του. Οι γονείς του καλύπτουν το πρόσωπό του όταν βρίσκονται έξω για να τον προστατέψουν από τα επίμονα βλέμματα του κόσμου. Η οικογένεια έκανε τα πάντα για να βρει χειρουργό καθώς σε όσους είχαν μιλήσει τους είπαν ότι η εγχείριση ήταν πολύ επικίνδυνη με μεγάλες πιθανότητες θνησιμότητας.
Όμως, χάρη στη δύναμη του διαδικτύου, όλα αυτά επρόκειτο να αλλάξουν. Μία ημέρα, ένας φίλος του πατέρα του πήρε την πρωτοβουλία να δημοσιεύσει μία φωτογραφία του παιδιού στο Facebook, ζητώντας βοήθεια.
Έπειτα από μήνες αναμονής, έφτασε μία απάντηση από την άλλη άκρη του πλανήτη. Η Fatima Baraka, μία συμπατριώτισσά τους από το Μαρόκο, που ζούσε στην Αυστραλία, συγκινήθηκε από την ιστορία του μικρού αγοριού που ζούσε κοντά στον τόπο καταγωγής της. Όντας η ίδια επιζήσασα από τον καρκίνο του μαστού, αποφάσισε να προσπαθήσει και να βοηθήσει την οικογένεια.
Η Fatima ήρθε σε επαφή με ένα γνωστό χειρουργό στην Αυστραλία, τον Tony Holmes.
«Πιστεύω πως είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να μοιάζει με άνθρωπος και αυτό το παιδί δεν μοιάζει», ανέφερε ο Δρ. Holmes.
Ο μικρός Yahya έπρεπε να υποβληθεί σε μία σειρά εξετάσεων, για να διαπιστωθεί ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στην εγχείριση. Όταν όλα τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων βγήκαν θετικά, προγραμματίστηκε σύντομα η επέμβαση κρανιοπροσωπικής ανακατασκευής. Ο γιατρός σχεδίασε να επανενώσει τα δύο μέρη του πρόσθιου μέρους του κρανίου και να σχηματίσει μία μύτη. Καθώς οι φωνητικές χορδές του Yahya ήταν ανέπαφες, ίσως να μπορούσε μ’ αυτόν τον τρόπο να μιλήσει.
Η εγχείριση ήταν πολύπλοκη και επικίνδυνη ακόμη και γι’ αυτόν τον κορυφαίο Αυστραλό χειρουργό. Ήταν αποφασισμένος να βοηθήσει όμως γνώριζε ότι υπήρχε μία μικρή περίπτωση το μικρό αγόρι να πεθάνει εάν εμφανίζονταν απρόβλεπτες επιπλοκές.
«Η μεγαλύτερη ανησυχία μου ήταν το εάν ήταν κατάλληλος για εγχείριση καθώς δεν γνωρίζουμε πώς λειτουργεί πραγματικά τόσο ο οργανισμός του όσο και ο εγκέφαλός του», ανέφερε ο Δρ. Holmes.
Η πρώτη εγχείριση διήρκεσε για 20 ώρες και ο Yahya απέκτησε ένα νέο πρόσωπο.
Έπειτα από 18 μήνες στην Αυστραλία, το 5χρονο αγόρι έχει επιστρέψει στο σπίτι.
Ο Yahya πρέπει να υποβληθεί και σε άλλες μικρότερες εγχειρίσεις ως μέρος της ανακατασκευής όμως