Τι κάνουμε όταν αρρωσταίνει το παιδί μας στην “καρδιά” της εξεταστικής περιόδου

Διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του σχολικού έτους και ενώ τα μικρότερα παιδιά ανυπομονούν για την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών, τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο άγχος, αυτό των γραπτών προαγωγικών, απολυτήριων ή πανελληνίων εξετάσεων. Σίγουρα κανένας υποψήφιος, οι γονείς ή οι καθηγητές του δεν επιθυμούν να απουσιάσει το παιδί κατά τις ημέρες των εξετάσεων. Παρόλο αυτά, η απουσία λόγω σωματικής αδυναμίας και ασθένειας είναι ένα συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά, τα οποία φτάνουν αρκετά καταπονημένα και εξαντλημένα στις εξετάσεις.  Όπως εξηγεί η παιδίατρος Μαριαλένα Κυριακάκου, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών,  η εκδήλωση μιας γαστρεντερίτιδας είναι αρκετά συχνή, αλλά ταυτόχρονα ικανή για να κρατήσει το παιδί μακριά από το εξεταστικό κέντρο. Άλλες φορές μπορεί να υπάρξει κάποια λοίμωξη που να προκαλεί εξαιρετικά έντονο κοιλιακό άλγος, με αποτέλεσμα το παιδί να μην μπορεί να σταθεί στα πόδια του, πόσο μάλλον να εισέλθει στο χώρο της εξέτασης. Αρκετές φορές πάλι μπορεί να εμφανιστεί ένας έντονος και υψηλός πυρετός, ο οποίος μπορεί να εξαντλήσει τις δυνάμεις του παιδιού και τη σωματική του ευεξία. Η ειδικός εξηγεί τι πρέπει να κάνουν οι κηδεμόνες των μαθητών που παρουσιάζουν σοβαρή αδιαθεσία αυτή την περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς χρειάζεται να επιστρατεύσουν την ψυχραιμία και την υπομονή τους, καθώς η έλλειψη ελέγχου θα αποτελέσει έναν επιβαρυντικό παράγοντα στον ήδη ταλαιπωρημένο εφηβικό οργανισμό. Αρχικά, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως η απουσία σε ένα εξεταζόμενο μάθημα δεν είναι «καταστροφική», καθώς στην πλειοψηφία των εξετάσεων προβλέπεται επαναληπτική εξεταστική περίοδος. Από εκεί και πέρα είναι καλό να γίνει μια πρώτη προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, πάντοτε σε συνεννόηση με τον παιδίατρο. Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί, πως οι έφηβοι μπορούν να λάβουν αντιπυρετικά ή αντιφλεγμονώδη σε μορφή ταμπλέτας και όχι σε σιρόπι, καθώς το τελευταίο δεν ενδείκνυται πλέον για την μεγαλύτερη ηλικία του παιδιού.

Σε περίπτωση υπόνοιας για εκδήλωση κάποιας λοίμωξης ή εμφάνιση συμπτωμάτων, οι γονείς οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τον παιδίατρο. Εκείνος θα κρίνει κατά πόσο το παιδί μπορεί να λάβει μέρος στην καθορισμένη εξέταση, καθώς η ύπαρξη μίας νόσου αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Συνεπώς ένα άρρωστο παιδί το οποίο θα προσπαθήσει να παρουσιαστεί στην εξέταση μπορεί να μεταδώσει τη νόσο στο υπόλοιπο τμήμα με αποτέλεσμα δυσάρεστες συνέπειες για μεγάλο αριθμό παιδιών. Έτσι, ο παιδίατρος μπορεί να συστήσει την παραμονή του παιδιού στο σπίτι και τη συμμετοχή του στις επαναληπτικές εξετάσεις, πάντοτε με την απαιτούμενη προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης σχετικά με τις ημέρες ασθενείας του παιδιού.