Κάνει να πίνω καφέ με άδειο στομάχι;

Ο καφές είναι ένα τόσο δημοφιλές ρόφημα που σε μερικές χώρες έρχεται, σε επίπεδα κατανάλωσης, αμέσως μετά το νερό.

Εκτός από το ότι σας βοηθά να αισθάνεστε λιγότερο κουρασμένοι και σε εγρήγορση, η καφεΐνη στον καφέ μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας, τη λειτουργία του εγκεφάλου και την άσκηση. Μπορεί επίσης να ενισχύσει την απώλεια βάρους και να προστατεύσει από ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, η νόσος του Alzheimer και η καρδιακή νόσος.

Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν τον καφέ τις πρωινές ώρες. Ωστόσο, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι το να τον πίνετε με άδειο στομάχι μπορεί να βλάψει την υγεία σας.

Προκαλεί ο καφές πεπτικά προβλήματα;

Η έρευνα δείχνει ότι το πικρό στοιχείο του καφέ μπορεί να διεγείρει την παραγωγή του στομαχικού οξέος.

Ως εκ τούτου, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο καφές ερεθίζει το στομάχι , επιδεινώνει συμπτώματα διαταραχών του εντέρου όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και προκαλεί καούρες, έλκος, ναυτία, παλινδρόμηση και δυσπεψία.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι είναι ιδιαίτερα επιβλαβής, καθώς δεν υπάρχει κανένα άλλο φαγητό που να εμποδίζει τα οξέα να καταστρέφουν τη στοματική κοιλότητα.

Ωστόσο, οι  έρευνες δεν έχουν καταφέρει να βρει μια ισχυρή σχέση μεταξύ του καφέ και των πεπτικών προβλημάτων – ανεξάρτητα από το αν τον πίνετε με άδειο στομάχι.

Ενώ ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στον καφέ και αντιμετωπίζει τακτικά καούρες, εμετό ή δυσπεψία, η συχνότητα και η σοβαρότητα αυτών των συμπτωμάτων παραμένουν σταθερές ανεξάρτητα από το εάν ο καφές καταναλώνεται με άδειο στομάχι ή συνοδεία φαγητού.

Επιπροσθέτως, είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στο πώς ο οργανισμός σας ανταποκρίνεται. Εάν αντιμετωπίζετε πεπτικά προβλήματα αφού πίνετε καφέ με άδειο στομάχι, αλλά όχι όταν τον πίνετε μαζί με κάποιο γεύμα, σκεφτείτε να προσαρμόσετε την πρόσληψη ανάλογα.

Αυξάνει τα επίπεδα ορμονών του στρες;

Ένα άλλο κοινό επιχείρημα είναι ότι η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.

Η κορτιζόλη παράγεται από τα επινεφρίδιά σας και βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, τα χρόνια υπερβολικά επίπεδα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της οστικής απώλειας, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιακών παθήσεων.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο καφές διεγείρει την παραγωγή κορτιζόλης. Έτσι, κάποιοι ισχυρίζονται ότι αν είναι το πρώτο πράγμα που πίνετε το πρωί, όταν τα επίπεδα κορτιζόλης είναι ήδη υψηλά, αυτό μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο.

Ωστόσο, η παραγωγή κορτιζόλης ως αποτέλεσμα κατανάλωσης καφέ εμφανίζεται πολύ χαμηλότερη στους ανθρώπους που πίνουν τακτικά και μερικές μελέτες δεν δείχνουν καμία αύξηση της κορτιζόλης. Επιπλέον, υπάρχουν λίγα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση καφέ με πλήρες στομάχι μειώνει αυτή την ανταπόκριση. Επιπλέον, ακόμα και αν δεν πίνετε συχνά, οποιαδήποτε αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης φαίνεται να είναι προσωρινή.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι μια τέτοια σύντομη αύξηση θα είχε ως αποτέλεσμα μακροπρόθεσμες επιπλοκές στην υγεία.

Εν ολίγοις, οι αρνητικές επιπτώσεις των χρονίως υψηλών επιπέδων αυτής της ορμόνης είναι πιο πιθανό να προκύψουν από μια διαταραχή της υγείας όπως το σύνδρομο Cushing παρά από την πρόσληψη καφέ.