Η χοληστερόλη είναι μία ουσία (λιπίδιο) που παράγει ο οργανισμός μας και συγκεκριμένα το ήπαρ
Ο βασικός της ρόλος για τον οργανισμό είναι επικουρικός στη σύνθεση των κυτταρικών μεμβρανών και ορισμένων ορμονών, ενώ παράλληλα, συμμετέχει και σε άλλες σημαντικές λειτουργίες μας.
Με άλλα λόγια, η χοληστερόλη είναι μία σημαντική ουσία για την υγεία μας.
Γιατί όμως λέμε ότι η χοληστερόλη είναι κακή;
Όσο αναγκαία είναι μόνο όταν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, τόσο επιζήμια γίνεται όταν αυξηθεί.
Κι’ αυτό, γιατί προκαλεί σταδιακά αθηροσκλήρωση, δηλαδή προσκολλάται και συσσωρεύεται στα αγγεία και προκαλεί προοδευτική πάχυνση του εσωτερικού τους χιτώνα, με τελική συνέπεια τη μικρή ή μεγάλη στένωση ή απόφραξη του αυλού των αγγείων και των αρτηριών.
Με απλά λόγια είναι το «πουρί» που δημιουργείται στο εσωτερικό τοίχωμα της αρτηρίας και με τα χρόνια την καταστρέφει.
Σε αυτή την περίπτωση η χοληστερόλη μετατρέπεται στον πιο επικίνδυνο εχθρό της καρδιάς και των αρτηριών αφού είναι η κύρια αιτία των καρδιακών προσβολών και της καρδιαγγειακής νόσου, τα οποία αποτελούν και παγκοσμίως την πρώτη αιτία θανάτου.
Υπάρχουν δύο τύποι χοληστερόλης: η LDL ή χαμηλής πυκνότητας (low density lipoprotein) και η HDL υψηλής πυκνότητας (high density lipoprotein).
Η LDL χοληστερόλη που συχνά αναφέρεται ως «κακή» χοληστερόλη είναι αυτή που πρέπει να μεριμνούμε και να διατηρούμε σε χαμηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, η LDL χοληστερόλη σε υγιείς ενήλικες δεν θα πρέπει να ξεπερνάει ιδανικά τα 115 mg/dL.
Όμως, σε άτομα που έχουν υποστεί ήδη ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο, τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι όσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερόλης, τόσο μικρότερος είναι και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος άρα ακόμη λιγότερα τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Αυτά τα συμπεράσματα προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από τη μελέτη IMPROVE-IT – τη μεγαλύτερη του είδους της, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.
Ξεκινώντας τις προληπτικές εξετάσεις για τη μέτρηση της χοληστερόλης μας ήδη από την παιδική ηλικία των 9-11 ετών, θα πρέπει να τις επαναλαμβάνουμε σύμφωνα και με το ιατρικό ιστορικό μας, στα διαστήματα που μας συμβουλεύει ο γιατρός μας.