Νέα μελέτη επιβεβαιώνει την αντικαρκινική δράση του πράσινου τσαγιού

Την ισχυρή αντικαρκινική δράση του πράσινου τσαγιού έρχεται να επιβεβαιώσει μια ακόμη μελέτη, καθώς ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια διαπίστωσαν πως μια πολυφαινόλη του πράσινου τσαγιού, έχει την ιδιότητα να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα στη στοματική κοιλότητα, χωρίς μάλιστα να προκαλεί βλάβες στα υγιή κύτταρα.

Αν και οι ειδικοί επισημαίνουν εδώ και χρόνια πως το πράσινο τσάι συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του καρκίνου, ο ακριβής μηχανισμός δράσης του παρέμενε άγνωστος. Τώρα, όμως, η νέα αυτή ανακάλυψη αναμένεται να οδηγήσει πιθανώς σε νέες θεραπείες για τον καρκίνο του στόματος, αλλά και άλλες μορφές καρκίνου.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες μέσω της έρευνας, η συγκεκριμένη σύνθετη ουσία (EGCG) που βρίσκεται στο πράσινο τσάι πυροδοτεί μια διεργασία εντός των μιτοχονδρίων –τα «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας» των κυττάρων–, η οποία οδηγεί στον κυτταρικό θάνατο.

Οι βλάβες στα μιτοχόνδρια εκκινούν έναν κύκλο εκφυλιστικών διαδικασιών που οδηγεί εν τέλει στον προγραμματισμένο θάνατο του κυττάρου. Ωστόσο, δεν παρατηρούνται τέτοιες διεργασίες στα υγιή κύτταρα, καθώς αυτά μένουν εντελώς ανεπηρέαστα από την EGCG, ενώ μάλιστα, η ουσία φάνηκε να ενισχύει τις άμυνες των υγιών κυττάρων.