Πείτε αντίο στις αϋπνίες «ξεγελώντας» τον εαυτό σας με αυτό το τρικ! (βίντεο)

Ένα σημαντικό ψυχολογικό παράγοντα που μας κρατά ξύπνιους τα βράδια ανακάλυψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, οι οποίοι υπόσχονται ότι έχουν τη λύση που θα μας προσφέρει περισσότερη χαλάρωση, ώστε να μπορούμε να κοιμηθούμε πιο εύκολα.

Οι ερευνητές χώρισαν 34 άτομα με ιστορικό αϋπνίας σε δυο ομάδες. Στη μία ομάδα ζήτησαν να προσπαθήσει να κοιμηθεί, όπως κάνει συνήθως, και στην άλλη να προσπαθήσει να μείνει ξύπνια για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Όσοι βρίσκονταν στη δεύτερη ομάδα, έπρεπε να παραμείνουν ξαπλωμένοι σε ένα κρεβάτι, με τα μάτια ανοιχτά, ενώ δεν τους επιτρεπόταν να κινηθούν στο χώρο, να στριφογυρίζουν στο κρεβάτι, να δουν τηλεόραση ή να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Έπειτα από δοκιμή διάρκειας 14 ημερών, όσοι συμμετέχοντες προσπαθούσαν να παραμείνουν ξύπνιοι –με την προσέγγιση αυτή να περιγράφεται άκρως ταιριαστά ως παράδοξη σκοπιμότητα–, φάνηκε να καταφέρνουν να κοιμηθούν πιο εύκολα από όσους πάσχιζαν να χαλαρώσουν.

Χρησιμοποιώντας τα παραπάνω στοιχεία, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ανησυχίες μας για το πότε θα έρθει η στιγμή που θα μας πάρει ο ύπνος, ειδικότερα εάν η αϋπνία είναι ένα καθημερινό πρόβλημα, στερούν τελικά την αναγκαία χαλάρωση που χρειάζεται το σώμα και το μυαλό μας για να αφεθεί.

Ως εκ τούτου, μπλοκάροντας αυτές τις σκέψεις, και προσπαθώντας να πείσουμε τον εαυτό μας πως το ζητούμενο είναι να παραμείνουμε ξύπνιοι, είναι πολύ πιο πιθανό να καταφέρουμε να απολαύσουμε έναν ήσυχο ύπνο!

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο: