Οι αγγειακές παθήσεις αποτελούν μάστιγα στη σύγχρονη κοινωνία

Γράφει η Άννα Σταυράκη

Παχυσαρκία κάπνισμα καθιστική ζωή διαβήτης είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα των αγγειακών παθήσεων που εξελίσσονται στις μέρες μας σε μείζον θέμα για την δημόσια υγεία που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα ώστε να μην αποβούν μοιραίες για την ζωή των ασθενών. Παρά τις μεγάλες προόδους της ιατρικής στη θεραπεία και πρόληψη πολλών παθήσεων, υπάρχουν ακόμη κάποιες ασθένειες που, αδικαιολόγητα, δεν έχουν τύχει της απαιτούμενης προσοχής από την ιατρική κοινότητα και την πολιτεία. Με αφορμή το 14ο Πανελλήνιο συνέδριο της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας θα δοθεί η δυνατότητα δωρεάν εξέτασης.
Την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015, η Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία θα κάνει δωρεάν εξέταση κοινού για τις Αγγειακές Παθήσεις. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το τηλ.: 2103645629 ή να στείλουν την δήλωση συμμετοχής που θα βρουν στο site: www.angiologycongress.gr στο fax: 210 3644 441 ή στο
email: [email protected]

Περισσότεροι από 1300 ασθενείς σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, τόνισε ο κος Δημήτρης Μάρας, Πρόεδρος της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας, έχουν εξεταστεί από αγγειοχειρουργούς – μέλη της εταιρείας και έχουν ενημερωθεί για τις αγγειακές παθήσεις κατά τη διάρκεια του 2014 στα πλαίσια ενημερωτικής εκστρατείας ενώ πάνω από 600 ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και κυρίως γενικής ιατρικής και αγροτικοί έχουν συμμετέχει σε επιστημονικές ενημερωτικές εκδηλώσεις της Εταιρείας για τις ίδιες παθήσεις.

Χρόνια Φλεβική Nόσος (ΧΦΝ)
Η Χρόνια Φλεβική Νόσος ή Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια, τόνισε ο κος Ανέστης Παπανάγνου Αγγειοχειρουργός, Δ/ντής Αγγειοχειρουργικού Τμήματος Νοσοκομείου «Ιατρικό Αθηνών-Κλινική Ψυχικού» και Ταμίας της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας, αποτελεί μάστιγα της σύγχρονης εποχής, αφού 1-1,5 εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από αυτή, με το μεγαλύτερο ποσοστό (60%-70%) να είναι γυναίκες. Ειδικότερα, περίπου 40% των γυναικών παρουσιάζουν Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια ενώ ο επιπολασμός στους άνδρες φτάνει το 17%.
Πόδια πρησμένα, κουρασμένα, με αίσθημα βάρους και πόνο είναι τα κύρια και ενοχλητικά συμπτώματα της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας, η οποία χαρακτηρίζεται από συνεχή επιδείνωση στη φυσική της εξέλιξη ιδιαίτερα αν δεν αντιμετωπισθεί
Η αντιμετώπιση του προβλήματος στα πρώτα στάδια πρέπει να είναι ολιστική, να αρχίζει έγκαιρα, να επεκτείνεται όλο το χρόνο και όχι μόνο τότε που τα συμπτώματα είναι πιο έντονα. Περιλαμβάνει γενικές συστάσεις, εφαρμογή κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης, κινησιοθεραπεία και λήψη φλεβοτονικών σκευασμάτων .
Συμπερασματικά, η ΧΦΝ αποτελεί μια ιδιαίτερα συχνή πάθηση που μπορεί να επιβαρύνει σοβαρά την ποιότητα ζωής των πασχόντων και να δημιουργήσει σοβαρές και ενίοτε δυσίατες επιπλοκές. Η ταχεία και σε αρχικά στάδια διάγνωση και η σταθερή αντιμετώπιση σε χρόνια βάση, αποτελεί το κλειδί για την θετική έκβαση των θεραπευτικών μας προσπαθειών. Ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου, η ελαστική κάλτσα, η τροποποίηση της καθημερινής ζωής των ασθενών και η χορήγηση δραστικών φλεβοτονικών σκευασμάτων, αποτελούν τους πυλώνες της μη επεμβατικής αντιμετώπισής της. Σε περιπτώσεις που η συντηρητική αυτή θεραπεία δεν επιφέρει τα ποθητά αποτελέσματα, τότε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η ΧΦΝ με περισσότερο επεμβατικές μορφές θεραπείας (σκληροθεραπεία, επεμβατική ενδαγγειακή θεραπεία με ραδιοκύματα ή laser και χειρουργική παρέμβαση).

Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος (ΦΘΝ)
Με τον όρο Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος (ΦΘΝ) ανέφερε ο κος Γιώργος Σφυροέρας, Αγγειοχειρουργός, Επιμ. Β’ της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Π.Γ.Ν «Αττικόν» και Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας εννοούμε την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και την πνευμονική εμβολή, των οποίων η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι κοινή.
H ΦΘΝ αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας στη Ευρώπη, αφού 650.000 ασθενείς πάσχουν ετησίως από φλεβική θρόμβωση και 430.000 ασθενείς από πνευμονική εμβολή ενώ κάθε χρόνο πεθαίνουν 543.454 Ευρωπαίοι και 50.000 Έλληνες. Ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος του ετήσιου αριθμού θανάτων που προκαλούν αθροιστικά ο καρκίνος του μαστού (86.831), ο καρκίνος του προστάτη (63.636), τα τροχαία ατυχήματα (53.599) και το AIDS (5.860).
Τα πιο σημαντικά συμπτώματα της νόσου είναι οίδημα και πόνος ή ευαισθησία του ποδιού, αίσθημα θερμότητας, ερυθρότητα ή αλλαγή του χρώματος του δέρματος, ανεξήγητη δυσκολία στην αναπνοή -δύσπνοια , θωρακικός πόνος ή αίσθημα παλμών, εφίδρωση και αγωνία, αιμοπτύσεις και εύκολη κόπωση ή λιποθυμία.

Η νόσος σε κάποιες περιπτώσεις δεν δίνει συμπτώματα ή τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι τυπικά και η διάγνωση να γίνεται καθυστερημένα. Γι αυτό χρειάζεται διαρκής ενημέρωση των πολιτών και ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου.