Ποιες είναι οι ιδανικές ώρες για φαγητό;

Για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας, αλλά και μια καλή φυσική κατάσταση, δεν έχει σημασία μόνο το τι τρώμε, αλλά και πότε και πόσο τρώμε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διατήρηση του ιδανικού βάρους, σε συνδυασμό με την επάρκεια αποθεμάτων ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός για να αποδώσει, αλλά και τη θωράκιση της υγείας μας, είναι όλα θέμα… προγράμματος!

Δείτε πώς πρέπει να προγραμματίσετε τα γεύματα της ημέρας, και απολαύστε τα οφέλη:

Τρώτε ανά 3-4 ώρες: Τρώγοντας ανά 3 με 4 ώρες, θα αποφύγετε την υπερβολική παραγωγή ινσουλίνης και ταυτόχρονα η λεπτίνη (η ορμόνη του κορεσμού) θα ελέγχει καλύτερα την όρεξη και το μεταβολισμό σας. Καλό θα είναι να κρατάτε το πρόγραμμα των γευμάτων σας σταθερό όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Τρώτε πρωινό το πολύ μία ώρα αφού ξυπνήσετε: Η διατροφική αξία του πρωινού και η συμβολή του στο αδυνάτισμα έχουν πολλάκις αμφισβητηθεί, όμως αρκετοί ειδικοί υποστηρίζουν ακόμη και σήμερα ότι το πρωινό ενεργοποιεί το μεταβολισμό μας ώστε να κάψουμε περισσότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα.

Μην τρώτε πολύ 3 ώρες πριν τον ύπνο: Τρώγοντας ένα μεγάλο γεύμα το βράδυ αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος, αυξάνονται τα επίπεδα του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα, παρεμποδίζεται η απελευθέρωση μελατονίνης (ορμόνη του ύπνου) και μειώνεται η απελευθέρωση των αυξητικών ορμονών. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μας χαλάνε τον ύπνο και επομένως μας κάνουν πιο επιρρεπείς στις λιγούρες την επόμενη ημέρα. Εάν πεινάτε πολύ και πρέπει οπωσδήποτε να φάτε κάτι το βράδυ, προτιμήστε ένα ελαφρύ σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνες και με λίγους υδατάνθρακες και λίγα λιπαρά, όπως ένα μπολ μούρα, μια σαλάτα με ψητό κοτόπουλο ή ένα γιαούρτι.

Ξεκινήστε τη μέρα σας με πρωτεΐνες: Για καλύτερο έλεγχο της πείνας, προτιμήστε τους υδατάνθρακες για μεσημεριανό ή μετά τη γυμναστική σας και όχι για πρωινό. Οι πρωτεΐνες το πρωί μάς βοηθούν να περιορίσουμε τις λιγούρες μέσα στην ημέρα.

Τρώτε εντός 45 λεπτών μετά τη γυμναστική: Το γεύμα και το σνακ που θα επιλέξετε μετά τη γυμναστική είναι το μόνο που δεν πρέπει να περιέχει πολλά λίπη αλλά περισσότερους υδατάνθρακες. Θα πρέπει βέβαια οι υδατάνθρακες να είναι ποιοτικοί, όπως τα σάκχαρα που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά.