Ποιο ποτό προκαλεί το ισχυρότερο hangover;

Στη δημοφιλή κωμική ταινία «The hangover», οι ηθοποιοί το… καταδιασκέδασαν μπλέκοντας σε τρελές περιπέτειες μετά από πολύ ποτό και καταχρήσεις! Θα ήταν, όμως, ίδια τα αποτελέσματα, ό,τι ποτό και να έπιναν;

Οι επιστήμονες απαντούν πως όχι.

Αν και όλα τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν μια χημική ουσία που ονομάζεται αιθανόλη, μερικά περιέχουν και άλλα συστατικά που είναι πολύ πιθανό να σας προκαλέσουν πονοκέφαλο μετά την κατανάλωση.

Όπως προέκυψε από έρευνα του Νοσοκομείου Νευρολογίας και Νευροχειρουργικής του Λονδίνου, σε σύγκριση με άλλα αλκοολούχα, το ποτό που κατά 90% θα σας προκαλέσει hangover είναι το μπράντι, το οποίο παράγεται από την απόσταξη του κρασιού. Η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ κυμαίνεται από 40% έως 60% και αποθηκεύεται για χρόνια σε ξύλινα βαρέλια ώστε να ζυμωθεί και να αποκτήσει τη μοναδική και χαρακτηριστική γεύση του.

Το μπράντι περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα τοξικών υποπροϊόντων της διαδικασίας ζύμωσης (congeners) από τα περισσότερα δημοφιλή ποτά, όπως το λευκό ή το κόκκινο κρασί, το τζιν, η βότκα, το ουίσκι και η μπύρα.

Για να διασπάσει τις ουσίες αυτές το συκώτι, το οποίο είναι υπεύθυνο για την απομάκρυνση τοξικών ουσιών από τον οργανισμό, χρειάζεται πολύς χρόνος, ενώ όσο πιο παλιό είναι το μπράντι τόσο περισσότερο επιβαρύνει το συκώτι. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο σκουρόχρωμο είναι το ποτό τόσο μεγαλύτερες ποσότητες τοξικών υποπροϊόντων περιέχει.