Το σταθερό πρόγραμμα ύπνου «όπλο» κατά της παχυσαρκίας των νέων

Τη σημασία του προγράμματος στον ύπνο για τους έφηβους και τους νεαρούς ενήλικες, διαπίστωσαν ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια σε πρόσφατη μελέτη τους.

Σύμφωνα με αυτή, το σταθερό πρόγραμμα ύπνου μπορεί να αποδειχθεί πιο καθοριστικό από τις επαρκείς ώρες ύπνου σε ό,τι αφορά στις διατροφικές συνήθειες και στην αύξηση του βάρους των νέων.

Αναλυτικότερα, οι ερευνητές εντόπισαν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ του ακανόνιστου προγράμματος ύπνου και του αριθμού θερμίδων που καταναλώνονται ημερησίως, υπολογίζοντας μάλιστα πως το χρονικό διάστημα μιας ώρας, περισσότερου ή λιγότερου ύπνου, «αντιστοιχεί» σε κατανάλωση επιπλέον – ή λιγότερων – 210 θερμίδων.

Παράλληλα, οι νέοι που δεν είχαν σταθερό πρόγραμμα ύπνου φάνηκε να είναι πιο επιρρεπείς στην κατανάλωση σνακ.

Τα παραπάνω εξηγούνται και από παλαιότερες μελέτες, οι οποίες έχουν συνδέσει τον κακό ή τον διακοπτόμενο ύπνο με την παχυσαρκία.
Για παράδειγμα, η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιφέρει μεταβολές στα επίπεδα των ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη και των ορμονών που ελέγχουν το μεταβολισμό της γλυκόζης.

Σημειώνεται ότι για τις ανάγκες της νέας μελέτης, όλοι οι έφηβοι που συμμετείχαν κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο τις ίδιες ώρες ύπνου, επτά συγκεκριμένα, οπότε οι ερευνητές εστίασαν στο πρόγραμμα του ύπνου τους, ώστε να διαπιστώσουν πιθανές διαφορές στις διατροφικές συνήθειες και τις διακυμάνσεις του βάρους τους.