Τα μυστικά για… Hollywood smiles

Της Αθηνάς Τσιορβάς

Όλοι συμφωνούμε πως ένα όμορφο χαμόγελο μπορεί να αφοπλίσει τον οποιονδήποτε. Αυτό όμως που οι περισσότεροι αγνοούμε είναι η φροντίδα που κρύβεται πίσω από αυτά τα πολυπόθητα «Hollywood smiles».
Σε διάφορες έρευνες έχει αποδειχτεί πως το χαμόγελο είναι από τα πρώτα πράγματα που κοιτάμε σε κάποιον. Πόσο απωθητικά είναι λοιπόν ένα χαμόγελο βαμμένο με χρωστικές καφεϊνης και τσιγάρου και η δυσάρεστη αναπνοή. Είναι μικρές λεπτομέρειες που όμως είτε προσδίδουν πολλά bonus points είτε αφαιρούν αμέσως οποιαδήποτε γοητεία. Παρακάτω θα αναλύσουμε έξι πολύ απλές συμβουλές που μπορούν εύκολα να ενταχθούν στην καθημερινή ρουτίνα όλων ,για να εξασφαλίσουν ένα υγειές και όμορφο χαμόγελο.

6.Χρησιμοποιείστε την κατάλληλη οδοντόβουρτσα.
Η οδοντόβουρτσα με μαλακές ή μεσαίες τρίχες είναι κατάλληλη σχεδόν για όλους, επειδή δεν καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών και δεν πληγώνει τα ούλα. Υπάρχουν παιδικές οδοντόβουρτσες μικρότερου μεγέθους, που εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες τους, αφού οι στοματική τους κοιλότητα είναι πολύ μικρότερη .Για τους ενήλικες ,υπάρχουν δύο επιλογές, οι χειροκίνητες και οι ηλεκτρονικές οδοντόβουρτσες. Η επιλογή βασίζεται στις προσωπικές σας προτιμήσεις. Εάν επιλέξετε την ηλεκτρονική οδοντόβουρτσα ,η κεφαλή με περιστροφικές κινήσεις και κινήσεις ταλάντωσης είναι η καλύτερη επιλογή. Μην ξεχνάτε πως η αντικατάσταση της οδοντόβουρτσας πρέπει να γίνεται κάθε τρείς μήνες και αμέσως μετά από κάποιο κρύωμα ή ασθένεια.

5.Χρησιμοποιείστε την κατάλληλη οδοντόκρεμα
Οι περισσότερες οδοντόκρεμες του εμπορίου περιέχουν φθόριο ,το οποίο βοηθάει στην καταπολέμηση της τερηδόνας .Άλλες είναι εξειδικευμένες για την απευαισθητοποίηση των ευαίσθητων δοντιών και άλλες για την καταπολέμηση της πλάκας. Δεν είναι λίγες οι οδοντόβουρτσες με λευκαντικούς παράγοντες που χαρίζουν αστραφτερά χαμόγελα. Τέλος, για τους λάτρεις των βιολογικών και φυτικών προϊόντων κυκλοφορούν οδοντόκρεμες με φυτικά συστατικά.

4.Σωστό βούρτσισμα
Ακόμα και όλα τα προϊόντα σας να είναι άριστα και κορυφαία στην αγορά, η λανθασμένη τεχνική βουρτσίσματος τα ακυρώνει. Φροντίστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο ή τρείς φορές την ημέρα με απαλές, κυκλικές κινήσεις ( σκουπίζοντας τα βακτήρια μακριά από τη γραμμή των ούλων). Προσέξτε να καθαρίζετε όλες τις επιφάνειες των δοντιών ,καθώς και την γλώσσα σας στο τέλος του βουρτσίσματος για φρέσκια αναπνοή. Η προτεινόμενη διάρκεια βουρτσίσματος είναι δύο λεπτά. Ολόκληρα! Μην κλέβετε και μην βαριέστε! (Υ.Γ. η υπερβολή στη συχνότητα, στη διάρκεια και στη δύναμη του βουρτσίσματος φέρνει μόνο αντίθετα αποτελέσματα).

3.Καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος
Ακόμα και μία μόνο φορά την ημέρα να το χρησιμοποιείτε είναι αρκετό. Φροντίστε να επιλέξετε το κατάλληλο προϊόν. Εάν έχετε μεγάλα κενά μεταξύ των δοντιών σας τότε η επιλογή σας θα πρέπει να είναι η οδοντική ταινία (έχει μεγαλύτερο πλάτος από το συνηθισμένο οδοντικό νήμα). Εάν όμως, το κενό μεταξύ των δοντιών σας είναι μικρό τότε η κατάλληλη επιλογή είναι το οδοντικό νήμα με κερί .Για μεγαλύτερη ευκολία κυκλοφορεί και αναλώσιμο οδοντικό νήμα. Τέλος, σε όσους από εσάς έχει γίνει τοποθέτηση τεχνητής οδοντοστοιχίας η συμβουλή του οδοντιάτρου σας είναι απαραίτητη.

2.Απαραίτητο το στοματικό διάλυμα
Επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει και καλύπτει τις ανάγκες σας. Όπως με τις οδοντόκρεμες έτσι και με τα στοματικά διαλύματα οι επιλογές είναι πολλές. Υπάρχουν αυτά για την καταπολέμηση της πλάκας ,της τερηδόνας ή της ουλίτιδας. Επίσης κυκλοφορούν στοματικά διαλύματα με λευκαντικούς παράγοντες για περισσότερη λάμψη, και στοματικά διαλύματα για να προσφέρουν πιο φρέσκια αναπνοή. Η χρήση 20ml στοματικού διαλύματος δύο φορές την ημέρα για τριάντα δευτερόλεπτα είναι η ιδανική.

1.Διατροφή
Η σωστή διατροφή κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στη γενικότερη υγεία σας όσο και στη διατήρηση ενός αστραφτερού χαμόγελου. «Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» όπως λένε οι περισσότεροι γονείς στα μικρά παιδιά τους και η αλήθεια είναι πως έχουν δίκιο ! Ένα μήλο λίγο μετά το γεύμα σας καθαρίζει τις επιφάνειες των δοντιών και τις μεσοδόντιες περιοχές. Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τυρί και γιαούρτι , περιέχουν ασβέστιο και δυναμώνουν τα δόντια. Ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια, συστήνονται χωρίς αμφιβολία. Από ροφήματα ,οι ιδανικές επιλογές είναι το νερό ,το γάλα και το τσάι χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε είναι πρώτα από όλα η ζάχαρη. Οι όξινες τροφές επίσης ,όπως η ντομάτα , μπορούν να βλάψουν ανεπανόρθωτα τα δόντια σας. Προς αποφυγή είναι και οι τροφές που κολλάνε στα δόντια ,για παράδειγμα το ψωμί, τα πατατάκια και η μπανάνα. Μείνετε μακριά από ανθρακούχα ροφήματα, αλκοόλ ,καφεϊνη ,χυμούς με προσθήκη ζάχαρης ,κόκκινο κρασί γιατί όχι μόνο φθείρουν το σμάλτο των δοντιών αλλά τα γεμίζουν χρωστικές ουσίες.
Τέλος, υπάρχουν τροφές που βοηθούν στη λεύκανση των δοντιών σας όπως το μπρόκολο και τα καρότα ,τα οποία ουσιαστικά «τρίβουν» τα δόντια σας αφαιρώντας ως ένα βαθμό τις χρωστικές ουσίες. Αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που συνεισφέρουν στη λείανση των δοντιών ,όπως οι φράουλες και τα πορτοκάλια.
Ο συνδυασμός των έξι αυτών απλών συμβουλών με την παρακολούθηση από τον οδοντίατρο σας μπορεί να σας χαρίσει ένα λαμπερό και υγιέστατο χαμόγελο. Χρειάζεται λίγη πειθαρχία αλλά το κέρδος είναι τεράστιο! Ας προσέξουμε πόσο όμορφα αισθάνονται όσοι μπορούν να γελάνε με την ψυχή τους ,χωρίς να ντρέπονται για την άσχημη κατάσταση της στοματικής τους υγείας.

11056988_10206211332507993_382208942_n