Προσοχή ο ήλιος σας γερνάει

Με τον καιρό, η χρόνια έκθεση στον ήλιο προκαλεί βλάβες που είναι αθροιστικές. Τα φωτόνια αλλοιώνουν το DNA των κυττάρων του δέρματος. Υπάρχουν ένζυμα τα οποία επιδιορθώνουν ένα μέρος της βλάβης του DNA, ένα μέρος όμως της βλάβης παραμένει και επιδεινώνεται με τηνεπαναλαμβανόμενη έκθεση στον ήλιο.

Προκαλείται καταστροφή του κολλαγόνου, και της ελαστίνης, μερική καταστροφή των μικρών αγγείων του δέρματος και μείωση των κυττάρων που αποτελούν την άμυνα του δέρματος (κύτταρα Langerhans) αλλά και σταδιακή καταστροφή των ινοβλαστών στην ανώτερη στιβάδα του κυρίως δέρματος.

Aποτέλεσμα είναι η πρόωρη γήρανση του δέρματος, η αποκαλούμενη φωτογήρανση, η οποία εκδηλώνεται με τραχύτητα, χαλάρωση, ξηρότητα, λεκέδες (εφηλίδες), ρυτίδες, υπερκερατώσεις και ευρυαγγείες.

Να θυμάσαι ότι η UVA ακτινοβολία ισοδυναμεί με το 95% των ηλιακών ακτίνων που προκαλούν την παραγωγή των ελευθέρων ριζών οι οποίες με τη σειρά τους, είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας, ειδικότερα τη δημιουργία πανάδων και ρυτίδων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΄Ερευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο πανεπιστημιακό νοσοκομίο Davis στη Καλιφόρνια δείχνουν ότι το 80% των βλαβών της φωτογήρανσης οφείλονται στην ηλιακή ακτινοβολία και μόνο το 20% από αυτές οφείλονται σε ενδογενείς παράγοντες γήρανσης.