Ασκήσεις για να γλιτώσετε από το ροχαλητό

Έξι απλές ασκήσεις… γλώσσας συστήνει μια ομάδα ερευνητών σε όσους υποφέρουν από ροχαλητό, προκειμένου να απολαμβάνετε κι εσείς κι αυτοί που κοιμούνται δίπλα σας έναν ανενόχλητο ύπνο!

Η ομάδα των ερευνητών από ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο αποκάλυψε ένα σετ ασκήσεων με τη γλώσσα και το στόμα, οι οποίες μειώνουν σημαντικά τόσο την ένταση, όσο και την «ποσότητα» του ροχαλητού.

«Εξετάσαμε την αποτελεσματικότητα των στοματοφαρυγγικών ασκήσεων για τη μείωση του ροχαλητού» εξήγησε ο ερευνητής Lorenzi-Filho «και βρήκαμε ότι μειώθηκε σημαντικά στην ομάδα μελέτης μας».

Στην έρευνα συμμετείχαν 39 άτομα, τα οποία τυχαιοποιήθηκαν για 3 μήνες θεραπείας είτε με ρινικές ταινίες διαστολέα σε συνδυασμό με αναπνευστικές ασκήσεις, ή καθημερινές ασκήσεις.

Διαπιστώθηκε, ότι στους ασθενείς με πρωτοπαθές ροχαλητό ή ελαφρά αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA), οι στοματοφαρυγγικές ασκήσεις ή οι ασκήσεις με το στόμα και τη γλώσσα μείωσαν σημαντικά τη συχνότητα του ροχαλητού (36%) και τη συνολική ισχύς του ροχαλητού (59%).

Το ροχαλητό είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα που σχετίζονται με την αποφρακτική άπνοια ύπνου και προκαλείται από τις δονήσεις των μαλακών ιστών, που παρεμποδίζουν το φάρυγγα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι που ροχαλίζουν δεν έχουν αποφρακτική άπνοια ύπνου, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

Οι θεραπείες που αφορούν το πρωτοπαθές ροχαλητό ποικίλουν και περιλαμβάνουν το να αποφεύγει κανείς το αλκοόλ και τα ηρεμιστικά και τον ύπνο ανάσκελα ή μπρούμυτα. Ακόμη, σχετίζεται με την απώλεια βάρους, τις θεραπείες ρινικών προβλημάτων, τις επεμβάσεις στον ουρανίσκο και τους άνω αεραγωγούς και τη χρήση οδοντιατρικών συσκευών ύπνου.

«Η έρευνα αυτή καταδεικνύει μια πολλά υποσχόμενη, μη επεμβατική θεραπεία για όσους υποφέρουν από το ροχαλητό, αλλά και όσους κοιμούνται μαζί τους στο ίδιο κρεβάτι» ανέφερε η Barbara Phillips από τη σχολή ιατρικής του πανεπιστημίου του Κεντάκι.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό CHEST.

Οι ασκήσεις που «εξαφανίζουν» το ροχαλητό:

1. Πιέστε την άκρη της γλώσσας προς τον ουρανίσκο και προσπαθήστε να «σύρετε» τη γλώσσα σας προς τα πίσω.

2. «Κολλήστε» τη γλώσσα σας στον ουρανίσκο, πιέζοντας προς τα πάνω έτσι ώστε να ακουμπήσει τον ουρανίσκο ολόκληρη η επιφάνειά της.

3. Πιέστε το κάτω μέρος της γλώσσας προς την κάτω επιφάνεια της στοματικής κοιλότητας, διατηρώντας παράλληλα την άκρη της γλώσσας σε επαφή με τη βάση των μπροστινών δοντιών.

4. Ανοίξτε το στόμα και προσπαθήστε να «ανασηκώσετε» το πίσω μέρος της στοματικής κοιλότητας με τη σταφυλή, λέγοντας παράλληλα το φωνήεν «Α».

5. Βάλτε ένα δάχτυλο σε κάθε μία πλευρά του στόματος και πιέστε προς τα έξω.

6. Μασάτε τις τροφές και από τις δύο πλευρές.