Ελπίδες για θεραπεία στα διαβητικά έλκη

Ευχάριστα είναι τα μηνύματα για όσους πάσχουν από διαβητικό έλκος, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας – Διαβητολογίας, κ. Τριαντάφυλλος Διδάγγελος, στη συνέντευξη που έδωσε στο διαδικτυακό κανάλι Livemedia, με αφορμή την υψηλού επιπέδου επιστημονική εκδήλωση για τις νεότερες εξελίξεις αντιμετώπισης της Διαβητικής Νευροπάθειας και του Διαβητικού ποδιού, που διοργανώνει η Διαβητολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος.
Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 22-24 Μαΐου 2015 στο Ξενοδοχείο ΜΕΤ στη Θεσσαλονίκη, καλεσμένοι ομιλητές είναι διεθνώς διακεκριμένοι επιστήμονες, όπως ο Έλληνας Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Harvard, Αριστείδης Βέβες και ο Thanh L. Dinh, Assistant Professor of Surgery, Harvard Medical School.

Σύμφωνα με τον κ. Διδάγγελο, σήμερα η επιστήμη διαθέτει σύγχρονα εργαλεία και τεχνικές ώστε να θεραπεύσει και να οδηγήσει σε πλήρη επούλωση το διαβητικό έλκος με μεθόδους όπως τα βλαστοκύτταρα, το τεχνητό δέρμα κλπ. Μάλιστα, η μέθοδος των βλαστοκυττάρων έχει εφαρμοστεί με απόλυτη επιτυχία στο πλαίσιο μελέτης στην Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ, με συνέπεια να αποφευχθεί ακρωτηριασμός ασθενή.

Όπως τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας-Διαβητολογίας, σημαντικό ρόλο παίζει η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση : «Το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι με απλές τεχνικές παρατήρησης και μόνο, αν ο ασθενής εκπαιδευτεί σωστά από τους γιατρούς, μπορεί να αποφύγει δυσάρεστες καταστάσεις, ακόμη κι αν παρουσιάσει την επιπλοκή της νευροπάθειας».

Κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι καθηγητές του Πανεπιστημίου Harvard, αλλά και πολύ σημαντικοί ομιλητές από την Ελλάδα συμμετέχουν στην εξαιρετικά υψηλού επιπέδου επιστημονική εκδήλωση που διοργανώνεται από τη Διαβητολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος στις 22-24 Μαΐου 2015 στο ξενοδοχείο ΜΕΤ στη Θεσσαλονίκη.

Την Παρασκευή 22/05/2015 θα δοθεί το βήμα σε νέους ομιλητές να αναπτύξουν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους στον Σακχαρώδη Διαβήτη. Τα θέματα που τους έχουν δοθεί προς ανάπτυξη αφορούν στην καθημερινή κλινική πράξη σχετικά με τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Το Σάββατο 23/05/2015, στην εκδήλωση που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή ομιλητών από το Πανεπιστήμιο Harvard, θα αναπτυχθούν θέματα γύρω από τα νεότερα δεδομένα στη διαβητική νευροπάθεια και το διαβητικό πόδι.

Την Κυριακή 24/05/2015 θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά ζωντανή επίδειξη και εκπαίδευση στις τεχνικές διάγνωσης της περιφερικής και της νευροπάθειας του Αυτονόμου Νευρικού Συστήματος, της εξέτασης και διάγνωσης της Περιφερικής Αγγειοπάθειας και της περιποίησης και φροντίδας του διαβητικού ποδιού.