Έχεις πονοκέφαλο; Μήπως ροχαλίζεις;

Τα άτομα τα οποία πάσχουν από χρόνιο καθημερινό πονοκέφαλο πρέπει να εξετάσουν το κατά πόσο ροχαλίζουν ή όχι.

Στοιχεία που προέκυψαν από έρευνες που αφορούσαν την ποιότητα του ύπνου, έδειξαν ότι το ροχαλητό όπως και άλλες διαταραχές του ύπνου προκαλούν πονοκεφάλους.

Ο χρόνιος πονοκέφαλος είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την παρουσία πονοκεφάλου τουλάχιστο για 15 μέρες κάθε μήνα. Από τη δυσάρεστη αυτή διαταραχή υπολογίζεται ότι πάσχουν περίπου 4% των ενηλίκων. Μέχρι σήμερα δεν είχε βρεθεί μια εξήγηση για την πάθηση.

Σε κλινική έρευνα γιατροί από το National Institute on Aging, στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξέτασαν 206 ασθενείς με χρόνιους καθημερινούς πονοκέφαλους. Εξετάστηκε εάν και πόσο συχνά ροχάλιζαν τα άτομα αυτά.

Τα ευρήματα από την ομάδα των ασθενών, συγκρίθηκαν με την κατάσταση σε 507 υγιείς εθελοντές οι οποίοι παρουσίαζαν πονοκεφάλους μόνο περιστασιακά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μεταξύ των ασθενών που παρουσίαζαν τους χρόνιους καθημερινούς πονοκέφαλους, υπήρχαν 3 φορές περισσότεροι ασθενείς που ροχάλιζαν.

Το γεγονός αυτό δείχνει ένα συσχετισμό μεταξύ ροχαλητού και πονοκεφάλου. Το ροχαλητό είναι η θορυβώδης αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, η οποία επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου τόσο του ίδιου του ασθενούς αλλά και του ατόμου που κοιμάται μαζί του.

Έχει υπολογιστεί ότι στο γενικό πληθυσμό το ροχαλητό είναι πολύ συχνό. Σύμφωνα με τις στατιστικές, επηρεάζει ποσοστό που κυμαίνεται από 20% έως 40% του πληθυσμού.

Το ροχαλητό είναι μια παθολογική κατάσταση που υποδεικνύει ότι υπάρχει κάποια μορφή απόφραξης της αναπνοής. Μάλιστα υπάρχει το σύνδρομο της άπνοιας του ύπνου, το οποίο είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα, παρατεταμένα επεισόδια διακοπής της αναπνοής που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Το σύνδρομο της άπνοιας του ύπνου οφείλεται στις περισσότερες περιπτώσεις στην αποφρακτική άπνοια. Στις περιπτώσεις αυτές η χαλάρωση των μυών του λάρυγγα, του μαλακού ουρανίσκου και της γλώσσας κατά τη διάρκεια του ύπνου, προκαλούν μερική ή ολική απόφραξη των οδών διέλευσης του αέρα από το άνω αναπνευστικό σύστημα. Η αποφρακτική άπνοια είναι η συχνότερη και σοβαρότερη μορφή της νόσου.

Οι ερευνητές πιστεύουν, ότι η κακή ποιότητα του ύπνου που έχουν τα άτομα που ροχαλίζουν και προβλήματα οξυγόνωσης του εγκεφάλου κατά τον τον ύπνο, μπορούν να εξηγούν τους πονοκεφάλους, που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι πονοκέφαλοι είναι ένα πολύ συχνό και δυσάρεστο πρόβλημα. Οι αιτίες που προκαλούν τους πονοκεφάλους διαφόρων τύπων είναι πολλές. Η ημικρανία και οι κεφαλόπονοι τάσης είναι οι συχνότερες μορφές της πάθησης αυτής.

Ο συσχετισμός μεταξύ ροχαλητού και πονοκέφαλοι είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Χρειάζονται να γίνουν μεγαλύτερες έρευνες που θα επιβεβαιώσουν την αιτιολογική σχέση μεταξύ των δύο.

Τα δεδομένα αυτά θα επιτρέψουν την καλύτερη αντιμετώπιση των πονοκεφάλων ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που είναι χρόνιας καθημερινής μορφής ή σε άλλες ανθεκτικές μορφές που δεν ανταποκρίνονται στις συνήθεις θεραπείες.

Η αντιμετώπιση του ροχαλητού μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα στη θεραπεία και βελτίωση των πονοκεφάλων όσον αφορά την ένταση και τη συχνότητά τους.

Επίσης στις περιπτώσεις χρόνιου πονοκεφάλου, η λήψη μέτρων αντιμετώπισης του ροχαλητού, όταν υπάρχει, μπορεί να αποτελεί μια ουσιαστική θεραπευτική βελτίωση που είναι τόσο αναγκαία και που σήμερα δεν υπάρχει.