Η κατάθλιψη κρύβεται στο έντερο σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα

Τα εντερικά βακτήρια παίζουν ρόλο κλειδί στην πρόκληση αγχώδους διαταραχής και κατάθλιψης μετά από σοβαρό στρες νωρίς στη ζωή, ανακάλυψαν επιστήμονες από το McMaster University, Canada.

«Δείξαμε για πρώτη φορά σε ζωικό μοντέλο ότι τα βακτήρια παίζουν κρίσιμο ρόλο στην πρόκληση της μη φυσιολογικής συμπεριφοράς της αγχώδους διαταραχής και της κατάθλιψης» δήλωσε ο Premysl Bercik, Associate Professor of Medicine, Michael G. DeGroote School of Medicine, McMaster University.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα πρώιμα στρεσογόνα ερεθίσματα όχι μόνο ταράζουν τη μικροβιακή χλωρίδα αλλά και την αμφίδρομη επικοινωνία της με τον φορέα της – και αυτό είναι που οδηγεί στο άγχος και την κατάθλιψη».

Στην έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature Communications», οι επιστήμονες απομάκρυναν για 3 ώρες κάθε μέρα νεογέννητα ποντίκια από τις μητέρες τους και μετά τα επανασύνδεαν με εκείνες.

Τα μωρά ποντίκια επέδειξαν συμπεριφορές όμοιες με εκείνες σε άτομα με αγχώδη διαταραχή και κατάθλιψη, ενώ παρουσίασαν και αύξηση στα επίπεδα της ορμόνης corticosterone (είναι ορμόνη του στρες).

Επίσης επεδείκνυαν εντερική δυσλειτουργία, εξαιτίας υπερπαραγωγής του νευροδιαβιβαστή acetylcholine.

Οι επιστήμονες επανέλαβαν το πείραμα με ποντίκια δίχως εντερικά βακτήρια. Τα νεογέννητα ποντίκια πάλι επέδειξαν αύξηση στα επίπεδα των ορμονών του στρες και εντερική δυσλειτουργία. Ωστόσο δεν επέδειξαν αγχώδεις ή καταθλιπτικές συμπεριφορές.

Αυτό σημαίνει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να οδηγήσει το στρες στην αγχώδη διαταραχή και την κατάθλιψη είναι να υπάρχει εντερικό μικροβίωμα – κάτι που επιβεβαιώθηκε όταν οι ερευνητές μετέφεραν εντερικά βακτήρια στα νεογέννητα ποντίκια της δεύτερης ομάδες και τα είδαν μέσα σε λίγες εβδομάδες να εκδηλώνουν αγχώδεις και καταθλιπτικές συμπεριφορές.