Τα σκυλιά οσφραίνονται τον καρκίνο

Εκτός από τους πιστότερους φίλους του ανθρώπου, τα σκυλιά σύντομα θα αποδειχτούν ότι είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχός του στον αγώνα κατά του καρκίνου του προστάτη. Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας ενέκρινε πρόσφατα μια μελέτη για σκύλους με ικανότητα αναγνώρισης μέσω της όσφρησης του καρκίνου του προστάτη, με την ελπίδα ότι θα “αναγνωρίζουν” τις λανθασμένες διαγνώσεις στην εξέταση PSA.

Χρόνια τώρα είναι γνωστή η αξιοσημείωτη οξύτητα της όσφρησης ενός σκύλου που μπορεί να ανιχνεύσει λεπτές οσμές που σχετίζονται με πολλούς καρκίνους, καθώς οι οσμές αυτές συνδέονται με τις πτητικές οργανικές ενώσεις που παράγονται από κακοήθη κύτταρα.

“Τα σκυλιά έχουμε φανταστική οξύτητα στην αίσθηση της όσφρησης, με 300 εκατομμύρια αισθητήριους υποδοχείς, τη στηγμή που οι άνθρωποι έχουν πέντε εκατομμύρια. Έτσι είναι ικανά στη διάκριση λεπτών οσμών. Γνωρίζουμε ότι τα καρκινικά κύτταρα, επειδή διαιρούνται διαφορετικά, περιέχουν διαφορετικές -δύσοσμες- πτητικές οργανικές ενώσεις, που σχετίζονται με τα κύτταρα και τα σκυλιά τις ανιχνεύουν μέσω της αναπνοής και των ούρων”, εξηγεί η Δρ Claire Guest, η οποία ίδρυσε το 2008, το φιλανθρωπικό Ίδρυμα Medical Detection Dogs για την εκπαίδευση σκύλων ειδικά για την ανίχνευση ανθρώπινων ασθενειών.

Πρόσθεσε ότι αν και η ικανότητα των σκύλων να ανιχνεύουν τις χημικές αλλαγές ήταν γνωστή εδώ και αιώνες, αγνοείται από τη σύγχρονη ιατρική. “Τα σκυλιά “ανιχνεύουν” τις οσμές από βιο-χημικές αλλαγές στο σώμα μας και αυτό ανοίγει νέους δρόμους διάγνωσης των ασθενειών στο μέλλον”.

Το Medical Detection Dogs κέρδισε την έγκριση από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μίλτον Κέινς για περαιτέρω δοκιμές, αφού ήδη απέδειξε ότι εκπαιδευμένα σκυλιά μπορεί να ανιχνεύσουν όγκους του προστάτη στα ούρα στο 93% των περιπτώσεων. Η φιλανθρωπική οργάνωση αναφέρει ότι τα σκυλιά εκπαιδεύονται για μια περίοδο περίπου έξι μηνών, μετά την οποία μπορούν να εντοπίζουν αξιόπιστα, τα ούρα με τα ίχνη καρκινικών κυττάρων.

Η Δρ Guest υποστηρίζει ότι τα σκυλιά μπορούν να ανιχνεύσουν τη μυρωδιά του καρκίνου σχεδόν αμέσως, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως να ελέγξουν πολύ περισσότερα δείγματα από ό, τι ένας άνθρωπος μπορεί.