Το τρέξιμο μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος

Οι άνθρωποι που τρέχουν συστηματικά έχουν έως και 45% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κάποια καρδιακή πάθηση ή έμφραγμα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό έντυπο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμα και μερικά λεπτά τρέξιμο μέσα στην ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και να βελτιώσει σημαντικά την υγεία μας. Μελετώντας πάνω από 55 χιλιάδες ενήλικες ηλικίας 18 έως 100 ετών επί 15 χρόνια, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι είχαν επιλέξει το τρέξιμο ως μέθοδο γυμναστικής σημείωναν 45% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το τρέξιμο όχι μόνο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη φυσική κατάσταση ενός ανθρώπου, αλλά μπορεί να επηρεάσει θετικά την ψυχολογία του. Η γυμναστική απελευθερώνει ορμόνες που τονώνουν τη διάθεσή μας, σύμφωνα με μια έρευνα του 2006 και του 2013 που δημοσιεύτηκε στο ‘Medicine & Science in Sports & Exercise’  και αποδείκνυε ότι το τρέξιμο έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Επιπλέον, σύμφωνα με το έντυπο ‘Psychonomic BulletinReview’, το τρέξιμο και η συχνή γυμναστική βοηθούν στην πρόληψη προβλημάτων στις νοητικές λειτουργίες που δημιουργούνται με την γήρανση, όπως η προσοχή αλλά και η μνήμη.