Καρδιαγγειακά προβλήματα “κρύβει” η ποιότητα του ύπνου

 Οι άνθρωποι που κοιμούνται πολύ λίγο ή πάρα πολύ, ενδεχομένως να έχουν κάποια υποκείμενη αθηροσκλήρωση η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα, υποστηρίζουν ερευνητές από τη Νότια Κορέα σε άρθρο που δημοσιεύουν στο επιστημονικό έντυπο arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biologv.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Τσαν-Γουόν Κιμ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σεούλ, μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 47.000 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας κατά μέσο όρο 42 ετών, χωρίς διαγνωσμένα καρδιολογικά προβλήματα.

Οι επιστήμονες συσχέτισαν τις συνήθειες του ύπνου με την κατάσταση των αρτηριών τους. Η μέση διάρκεια ύπνου ήταν 6,4 ώρες.

Η ανάλυση έδειξε ότι, όσοι κοιμούνταν πολύ λιγότερο από τον μέσο όρο (το πολύ πέντε ώρες), είχαν 50% περισσότερο ασβέστιο στις αρτηρίες τους, σε σχέση με όσους κοιμούνταν επτά ώρες. Όσοι κοιμούνταν πολύ παραπάνω από τον μέσο όρο (τουλάχιστον εννέα ώρες), είχαν 70% πιο πολύ ασβέστιο.

Επίσης, όσοι ανέφεραν ότι η ποιότητα του ύπνου τους δεν ήταν καλή (άσχετα με το πόσο κοιμούνταν), είχαν πιο πολύ ασβέστιο και ακαμψία στις αρτηρίες. Σε καλύτερη κατάσταση βρίσκονταν οι αρτηρίες όσων κοιμούνταν καλά και περίπου επτά ώρες, κάθε βράδυ. Όσοι κοιμούνταν λίγο, ήταν πιθανότερο να έχουν κατάθλιψη ή διαβήτη τύπου ΙΙ, να καπνίζουν και να είναι μεγαλύτερης ηλικίας.

Η συγκέντρωση ασβεστίου στις αρτηρίες αυξάνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, η οποία μπορεί να προκαλέσει στεφανιαία νόσο και τελικά έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Όσο περισσότερο είναι το ασβέστιο, τόσο μεγαλύτερος ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Παγκοσμίως, το ένα τέταρτο έως ένα τρίτο του πληθυσμού εμφανίζουν διαταραχές ύπνου, καθώς κοιμούνται, είτε λιγότερο, είτε περισσότερο από το θεωρούμενο ως φυσιολογικό για την ηλικία τους, ενώ και η ποιότητα του ύπνου τους συχνά δεν είναι καλή. Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τον ανεπαρκή ύπνο με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Παραμένει πάντως, ακόμα ασαφές κατά πόσο ο ανεπαρκής ή κακός ύπνος αποτελεί την αποκλειστική αιτία για τον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Από την άλλη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι γεγονός ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες ανάγκες για ύπνο. Για μερικούς έξι ώρες είναι υπεραρκετές, ενώ για άλλους οι επτά είναι λίγες. Κατά συνέπεια η ιδανική διάρκεια του ύπνου διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.