Τι δεν πρέπει να κάνετε όταν έχετε πονοκέφαλο

Όλοι μας έχουμε αρκετές φορές στη ζωή μας βρεθεί αντιμέτωποι με έναν ενοχλητικό πονοκέφαλο.  Η έκθεση στον ήλιο, ο έντονος θόρυβος, οι πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, η μεγάλη ένταση της μουσικής, το στρες, η αϋπνία ή ο κακός ύπνος, η κατανάλωση αλκοόλ μπορούν εύκολα να τον πυροδοτήσουν.

Αυτό βέβαια εξαρτάται κυρίως από το βαθμό ευαισθησίας του κάθε ατόμου, ενώ για να θεωρηθεί ότι πάσχουμε από κεφαλαλγίες, θα πρέπει να λαμβάνουν χώρα συχνά και τακτικά.

Οι κεφαλαλγίες τύπου τάσης, δηλαδή ο κοινός πονοκέφαλος, είναι το πιο διαδεδομένο είδος κεφαλαλγίας καθώς ταλαιπωρούν, σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, πάνω από έναν στους τέσσερις ανθρώπους.

Μελέτες επίσης έδειξαν πρόσφατα, ότι η βασική πηγή για τον κοινό πονοκέφαλο αποτελεί η τάση των μυών, που μπορεί να συμβεί σε κάποιους από τους 36 διαφορετικούς μύες της κεφαλής, του αυχένα και των ώμων, που χρησιμοποιούνται κάθε μέρα για τη όρθια στάση της κεφαλής, την ομιλία και τις εκφράσεις του προσώπου. Η καταπόνηση (μηχανική ή λόγω στρες) των μυών δημιουργεί «κόμβους» που απελευθερώνουν ουσίες που λέγονται προσταγλανδίνες. Οι προσταγλανδίνες ενεργοποιούν απολήξεις νεύρων που βρίσκονται στους μύες, οι οποίες με τη σειρά τους προωθούν τα σήματα πόνου στον εγκέφαλο και είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση του πονοκεφάλου.

Έχετε όμως σκεφτεί ότι ίσως κάνουμε κάποια λάθη στην αντιμετώπιση του πονοκεφάλου; Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιοι παράγοντες μπορεί να καταστήσουν μία αγωγή αποτελεσματική και πότε θα έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Διαβάστε παρακάτω τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις λάθους αντιμετώπισης:

  • Καθυστερούμε να πάρουμε το παυσίπονο: Είναι αποτελεσματικό να λαμβάνουμε το παυσίπονο έγκαιρα την ώρα που έχουμε τον πονοκέφαλο χωρίς να αναβάλλουμε συνεχώς τη λήψη του, πιστεύοντας ότι θα περάσει ο πόνος. Είναι καλύτερα να λάβετε ένα παυσίπονο προτού ο πόνος γίνει έντονος, υπολογίζοντας επίσης ότι χρειάζεται κάποιος χρόνος για να δράσει η ουσία του φαρμάκου.
    Νεότερα δεδομένα υποδεικνύουν ότι τα αναλγητικά, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, πρέπει να λαμβάνονται με τα πρώτα συμπτώματα και στη χαμηλότερη αλλά συνάμα αποτελεσματική δόση.
  • Δεν λαμβάνουμε το σωστό αναλγητικό: Κάθε φορά που σας πιάνει πονοκέφαλος, έχετε σκεφτεί αν πραγματικά λαμβάνετε το κατάλληλο φάρμακο; Πόσες φορές σε συζητήσεις μεταξύ φίλων, σας σύστησαν κάποιο φάρμακο για την περίπτωσή σας και το πήρατε γιατί είχε αποτέλεσμα σε εκείνους; Στην περίπτωση αυτή όμως δεν μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το φάρμακο θα είναι το ίδιο αποτελεσματικό και σε εσάς.
    Έχει αναγνωριστεί ότι χορηγούμενο αναλγητικό για να είναι αποτελεσματικό θα πρέπει να δρα τόσο κεντρικά όσο και περιφερικά, να έχει γρήγορη δράση, να είναι αποτελεσματικό, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να είναι καλά ανεκτό (ασφαλές).

Τα ΜΣΑΦ και ιδιαίτερα η ιβουπροφαίνη στην δόση των 400mg, βοηθούν σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας τύπου τάσης.
Πιο συγκεκριμένα τα άλατα της ιβουπροφαίνης ανακουφίζουν από την κοινή κεφαλαλγία στοχεύοντας τις προσταγλανδίνες και οδηγώντας σε ανακούφιση, από τα πρώτα 15 λεπτά. Μελέτες έχουν δείξει ότι είναι πιο αποτελεσματικά από την παρακεταμόλη και παρέχουν ολοκληρωμένη ανακούφιση σε περισσότερους ανθρώπους. Με βάση αυτές, οι Κατευθυντήριες Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κεφαλαλγίας αλλά και πολλών άλλων εταιρειών συνιστούν την ιβουπροφαίνη ως θεραπεία πρώτης επιλογής.

  • Λαμβάνουμε το παυσίπονο με γεμάτο στομάχι: H λήψη τροφής μπορεί να επιβραδύνει ή να μειώσει την απορρόφηση ενός φαρμάκου. Για το λόγο αυτό πρέπει να λαμβάνουμε κάποια φάρμακα με άδειο στομάχι για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Εδώ, πρέπει πάντα να ακολουθούμε τη σύσταση του γιατρού μας.
  • Κατάχρηση αναλγητικών: Όταν ο πόνος γίνεται πολύ έντονος και συχνός ίσως αναγκαστούμε να, λαμβάνουμε πολλά αναλγητικά. Αυτό όμως δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο, όπου λαμβάνουμε περισσότερα αναλγητικά νομίζοντας ότι θα μειωθεί ή θα ελαχιστοποιηθεί η ένταση του πόνου ενώ στην πραγματικότητα, ο πονοκέφαλος γίνεται εντονότερος λόγω της κατάχρησης των αναλγητικών. Η κατάχρηση μπορεί να μας κάνει πιο ευάλωτους στους πονοκεφάλους, ειδικά όταν η λήψη τους γίνεται χωρίς ιατρική αγωγή.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει κανείς να ξεχνά πως η λήψη οποιουδήποτε αναλγητικού δεν πρέπει να γίνεται αλόγιστα. Ο ειδικός θα αξιολογήσει το ιστορικό του κάθε ατόμου και θα δώσει τις σωστές συμβουλές για τη θεραπεία. Είναι καλό να λαμβάνετε την φαρμακευτική σας αγωγή, την κατάλληλη ώρα που σας έχει προτείνει ο γιατρός. Αποφύγετε να συμβουλεύεστε φίλους και γνωστούς για την λήψη κάποιου φαρμάκου, ενημερωθείτε μόνο από τον ειδικό ή τον φαρμακοποιό σας.