Το φαγητό το βράδυ, παχαίνει;

Μας λένε συχνά ότι δεν πρέπει να τρώμε το βραδυ, διότι αυτό συμβάλλει στο να αποκτούμε περιττά κιλά. Αυτό λέγεται όχι μόνο σε αυτούς που κάνουν δίαιτα προσπαθώντας να χάσουν βάρος αλλά και στους υπόλοιπους που δεν έχουν πρόβλημα υπερβολικού βάρους.

Το επιχείρημα είναι ότι μετά από το φαγητό το βράδυ, πάμε για ύπνο και έτσι ο οργανισμός δεν έχει την ευκαιρία να καταναλώνει τις νέες θερμίδες που έχει προσλάβει δια μέσου του φαγητού. Και έτσι εφόσον δεν μπορεί να τις καταναλώνει, θα τις συσσωρεύει ως νέο λίπος στο σώμα.

Όμως πόση αλήθεια υπάρχει πραγματικά σε αυτή την πολύ διαδεδομένη αντίληψη;

Είναι γεγονός ότι ο ανθρώπινος πεπτικός σωλήνας είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός στο να διασπά και να απορροφά τις θρεπτικές ουσίες από τα τρόφιμα.

 Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι ο τρόπος επεξεργασίας των τροφίμων και η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών είναι διαφορετικός ανάλογα με τις ώρες. Για αυτό δεν μπορούμε να πούμε ότι το πεπτικό σύστημα επεξεργάζεται και απορροφά με διαφορετικό τρόπο τις τροφές το βράδυ από ότι την ημέρα.

Έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τη συχνότητα των γευμάτων έδειξαν ότι αυτοί που αποφεύγουν να τρώνε πρόγευμα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι σε σύγκριση με αυτούς που παίρνουν πρόγευμα και τρώνε συχνά μικρά γεύματα.

Από την άλλη όμως φάνηκε ότι σε αυτούς που έπαιρναν πρόγευμα, οι πιθανότητες παχυσαρκίας εξαρτιόνταν από το είδος του προγεύματος που κατανάλωναν, όπως επίσης από το τι έτρωγαν και πόσο κατά τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου. Δηλαδή δεν έχει τόση μεγάλη σημασία η ώρα αλλά περισσότερο το είδος και η ποσότητα.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο μεταξύ των ατόμων που καταναλώνουν ίσο αριθμό θερμίδων, εάν αυτοί που τρώνε το βράδυ, είναι πράγματι περισσότερο υπέρβαροι ή παχύσαρκοι από τους άλλους.

Είναι πολύ πιθανόν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι πραγματικά το φαγητό το βράδυ πριν από τον ύπνο, είναι αιτία πρόσληψης περιττών κιλών.

Δεν μπορούμε σήμερα να δεχθούμε ότι ο οργανισμός μας χειρίζεται διαφορετικά τις θερμίδες που παίρνει το βράδυ πριν από τον ύπνο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες θερμίδες που παίρνει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Προς το παρόν πρέπει να δεχθούμε ότι το σωματικό βάρος εξαρτάται από το σύνολο των θερμίδων που προσλαμβάνονται και το σύνολο αυτών που χρησιμοποιούνται ως ενέργεια, ανεξάρτητα από την ώρα των γευμάτων.

Φυσικά πρέπει να προσθέσουμε ότι χρειάζεται προσοχή στο φαγητό που τρώμε τα βράδια για άλλους λόγους. Για παράδειγμα υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά ότι με το στομάχι γεμάτο δεν μπορούν να κοιμηθούν καλά ή ακόμη έχουν εφιάλτες.

Επίσης οι ασθενείς που πασχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δεν είναι καλό να τρώνε μεγάλες ποσότητες φαγητού πριν πάνε για ύπνο. Στην οριζόντια θέση του ύπνου, τα συμπτώματα τους επιδεινώνονται λόγω επιστροφής του στομαχικού περιεχομένου στον οισοφάγο.

Οι ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι προτιμότερο να λαμβάνουν μικρά συχνά γεύματα, να αποφεύγουν να τρώνε πριν πάνε για ύπνο και το κεφάλι τους να είναι στο κρεβάτι σε πιο ψηλό επίπεδο από ότι το υπόλοιπο σώμα τους.

Τελειώνοντας θα σημειώσουμε ότι είναι το σύνολο των θερμίδων που προσλαμβάνουμε κάθε μέρα που είναι υπεύθυνο για την ύπαρξη περιττού λίπους στο σώμα μας και όχι το φαγητό που τρώμε το βράδυ πριν από τον ύπνο.

Για να μην παχαίνουμε λοιπόν, η φόρμουλα είναι απλή: Πρέπει να τρώμε λιγότερο και να κινούμαστε περισσότερο.