Σπανακοτυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο και τυριά Νάξου: μια πραγματικά ελληνική διατροφική επιλογή

 

Οι παραδοσιακές ελληνικές πίτες μπορεί να θεωρηθούν ένα γνήσιο σνακ αφού μπορείτε να τις φάτε γρήγορα και στο πόδι. Φτιάχνονται με υλικά που υπάρχουν σε όλα τα σπίτια, ενώ είναι ένα εύκολο κολατσιό  που μπορεί να πάρει κανείς μαζί του και να διατηρηθεί εκτός ψυγείου.

Διατροφικά οι πίτες με λαχανικά αποτελούν την καλύτερη επιλογή καθώς έχουν τις λιγότερες θερμίδες και τις περισσότερες φυτικές ίνες.  Η σπανακοτυρόπιτα ξεχωρίζει ως πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, ενώ είναι ένας «έξυπνος» τρόπος για να καταναλώσετε εσείς και το παιδί σας, περισσότερα λαχανικά.

«Επενδύστε» σε μια υγιεινή σπανακοτυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο και αγνά ελληνικά υλικά. Η γεύση θα σας αποζημιώσει και … ίσως σας ταξιδέψει το νου και τη ψυχή μέχρι τη Νάξο!

ΥΛΙΚΑ

Για το φύλλο

1 ½ κιλό αλεύρι

1 ½ φλυτζάνι λάδι

1 φλυτζάνι νερό

1 κουταλάκι αλάτι

1 κουταλάκι ξύδι

Σουσάμι

Για τη γέμιση

1 κιλό σπανάκι

2 μεγάλα κρεμμύδια

4 κρεμμυδάκια φρέσκα

1 ματσάκι άνηθο

Αλάτι, πιπέρι

2 αυγά

200 γρ. φέτα Νάξου

150γρ. ανθότυρο Νάξου

60γρ.τυρί αρσενικό Νάξου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φτιάχνουμε το φύλλο ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ½ ώρα. Στη συνέχεια ζεματίζουμε το σπανάκι. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια με τον άνηθο και στο τέλος προσθέτουμε σε κομματάκια το σπανάκι, αφού το έχουμε στραγγίσει πολύ καλά. Κατόπιν προσθέτουμε τα τυριά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.  Έπειτα βάζουμε τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Αμέσως μετά ανοίγουμε 2 φύλλα και τοποθετούμε λάδι στο ταψί. Βάζουμε το ένα φύλλο κάτω, τη γέμιση και από πάνω το δεύτερο φύλλο. Τέλος αλείφουμε με λάδι, πασπαλίζουμε λίγο σουσάμι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 περίπου ώρα.

Θερμίδες: 276

Πρωτεΐνη: 9,3 γρ.

Υδατάνθρακες: 22,3 γρ.

Λιπαρά: 17,2 γρ.

Φυτικές ίνες: 3,2 γρ.