Η άσκηση αλλάζει την ανταπόκριση του σώματος στον καρκίνο

Ανασκόπηση 71 ήδη δημοσιευμένων μελετών αποκαλύπτει ότι, στα άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο, όσο αυξάνει η σωματική δραστηριοποίηση τόσο μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου.

Η ανασκόπηση έρχεται να επιβεβαιώσει την γενική σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που συμβουλεύει όλους μας να εντάξουμε τη μέτρια σωματική άσκηση στην καθημερινότητα μας ως τρόπο πρόληψης των χρόνιων παθήσεων.

Ο ΠΟΥ συστήνει 2,5 ώρες μέτριας έντασης γυμναστική την εβδομάδα για καλή υγεία και 5 ώρες εβδομαδιαίως για μεγιστοποίηση του οφέλους. Πάντως, και μισή ώρα την εβδομάδα έντονης γυμναστικής, όπως το τρέξιμο, μπορεί να έχει τα ίδια οφέλη.

Πιο αναλυτικά, στον γενικό πληθυσμό όσοι γυμνάζονταν τουλάχιστον 2,5 ώρες την εβδομάδα, είχαν 13% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, συγκριτικά με χαμηλότερα επίπεδα δραστηριοποίησης. Επίσης, οι επιβιώσαντες καρκίνου που παρέμεναν σωματικά δραστήριοι είχαν 27% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο.

Μάλιστα, η γυμναστική μετά τη διάγνωση του καρκίνου μείωνε τον κίνδυνο καρκινικού θανάτου περισσότερο από τη γυμναστική προ της διάγνωσης.