23 Απριλίου 2024

Οσφυαλγία, κατάθλιψη και κόπωση παρουσιάζουν οι Έλληνες νοσηλευτές

Οσφυαλγία, κατάθλιψη και γενική κόπωση παρουσιάζουν οι περισσότεροι νοσηλευτές της χώρας, σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Κλινικής Εργοφυσιολογίας του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας. 
 Στα δημόσια νοσοκομεία, οι νοσηλευτές αποτελούν “είδος” υπό εξαφάνιση και εξόντωση. Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας, οι μισοί υποφέρουν από σοβαρή χρόνια οσφυαλγία, η οποία συνεισφέρει στα επίπεδα γενικής κόπωσης κατά 77%,  κατάθλιψης κατά 33% και ποιότητας ζωής κατά 68%, σε σχέση με τους νοσηλευτές που δεν πάσχουν από οσφυαλγία.
 Το πιο σημαντικό εύρημα είναι ότι τα άτομα με χρόνια οσφυαλγία παρουσιάζουν μειωμένη σωματική δραστηριότητα κατά 58% συγκριτικά με τους συναδέλφους τους, γεγονός που πιθανώς ελαχιστοποιεί μέχρι και το προσδόκιμο ζωής.
Στην έρευνα, που διεξήχθη υπό την εποπτεία του δρ Γιώργου Σακκά, ερευνητή Κλινικής Εργοφυσιολογίας σε συνεργασία με τη δρα Χριστίνα Καρατζαφέρη από το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την φυσικοθεραπεύτρια Ελίζα Κωνσταντινίδου και τον νοσηλευτή Νίκο Ρίζο, συμμετείχαν 60 εθελοντές – νοσηλευτές που εργάζονται σε γενικά νοσοκομεία της περιφέρειας με πλήρες ωράριο.
Αφού κατέγραψαν το πλήρες ιατρικό ιστορικό τους, συμπλήρωσαν μια σειρά ερωτηματολογίων που αφορούσαν στο επίπεδο της ποιότητας ζωής, του πόνου οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης, της κατάθλιψης, του σωματικού πόνου και της γενικής κόπωσης.
Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να φορέσουν στη ζώνη τους για επτά συνεχείς ημέρες ένα επιταχυνσιόμετρο, προκειμένου να καταγραφεί η απόσταση που διήνυσαν μέσα σε μία εβδομάδα.