Οι πολλές σέλφι κάνουν κακό στην υγεία!

Με την είσοδο στις ζωές μας των “έξυπνων” κινητών, η νέα μόδα που όπως φαίνεται ήρθε για να μείνει, η αυτοφωτογράφιση ή selfies όπως είναι ευρύτερα γνωστό, μπορεί να κάνει κακό τελικά στην υγεία μας!

Ο έντονος κίνδυνος που ελλοχεύει σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ότι είμαστε τόσο απορροφημένοι με τη διαδικασία του να καταγράψουμε τη στιγμή σε φωτογραφίες που ξεχνάμε ζήσουμε τη στιγμή! Κατ’αυτό τρόπο, στερούμαστε τη χαρά καταναλώνοντας το χρόνο και την ευχάριστη διάθεση της περίστασης προσπαθώντας να βγάλουμε μια ωραία φωτογραφία…

Το θέμα λαμβάνει και άλλες διαστάσεις που σχετίζονται με το ψυχολογικό κομμάτι. Η ανάγκη για να αποτυπώσουμε τη τέλεια φωτογραφία, μπορεί να προκαλεί άγχος στο άτομο που εμφανίζει παράλληλα μια ναρκισσιστική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με έρευνες που γίνονται κατά καιρούς, δείχνουν πως η τάση με τις selfies μειώνει την κοινωνικότητα και δημιουργεί αποξένωση. Μελέτη του 2013 από το πανεπιστήμιο του Μπέρμινχαμ έδειξε πως όσοι ανεβάζουν φωτογραφίες τους στο facebook με μεγάλη συχνότητα, έχουν κίνδυνο αποξένωσης από τους φίλους, την οικογένεια και τους συμφοιτητές τους.

Στις 19 Νοέμβρη του 2013, το Λεξικό της Οξφόρδης ανακήρυξε τη λέξη selfie ως λέξη της χρονιάς. Μια έρευνα την ίδια περίοδο έδειξε ότι η χρήση της λέξης αυξήθηκε 17.000% μέσα σε ένα χρόνο. Μητέρα του selfie είναι η Αυστραλία, όπου και πρωτοεμφανίστηκε σε ένα forum.