Η γυναικεία ευαισθησία έχει νευροβιολογική εξήγηση

Οι γυναίκες αντιδρούν διαφορετικά στις αρνητικές εικόνες από ότι οι άνδρες, πράγμα που μπορεί να εξηγείται και από τις διαφορές στον εγκέφαλο των δύο φύλων.

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ αναδεικνύει και επιβεβαιώνει τη νευροβιολογική εξήγηση για την προφανή διαφορετική και αυξημένη ευαισθησία των γυναικών. Δεν είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στις ψυχικές ασθένειες, εξηγεί η Adrianna Mendrek, ερευνήτρια στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο για την ψυχική υγεία του Μόντρεαλ, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ στο τμήμα ψυχιατρικής και επικεφαλής της έρευνας και συνεχίζει λέγοντας ότι η μεγαλύτερη συναισθηματική αντίδραση των γυναικών μπορεί να εξηγεί πολλά πράγματα όπως και το γεγονός ότι είναι δύο φορές πιο πιθανό να τις απασχολήσει η κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές από ότι τους άνδρες.

Στην έρευνά τους η Adrianna Mendrek και οι συνεργάτες της παρατήρησαν ότι ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου των γυναικών και των ανδρών αντιδρούν διαφορετικά όταν εκτίθενται σε αρνητικές εικόνες.

Για τις ανάγκες της έρευνας 46 συμμετέχοντες, μεταξύ αυτών 25 γυναίκες, είδαν κάποιες εικόνες και μετά είπαν αν αυτές τους προκάλεσαν θετικά, αρνητικά ή ουδέτερα συναισθήματα. Εκείνη την ώρα οι επιστήμονες παρακολουθούσαν τους εγκεφάλους τους με απεικονιστικές τεχνικές ενώ νωρίτερα τους είχαν πάρει αίμα για να μετρήσουν τα επίπεδα κάποιων ορμονών. Βρήκαν τελικά ότι το γεγονός ότι οι γυναίκες ήταν πιο ευαίσθητες στα αρνητικά συναισθήματα και εικόνες είχε να κάνει τόσο με βιολογικούς όσο και με κοινωνικούς παράγοντες.