Διατροφικές συμβουλές για υγιεινή μαγειρική

*Στις σαλάτες σας χρησιμοποιείστε απλά dressings. Λάδι και ξύδι είναι μια καλή επιλογή, αρκεί να τις συμπληρώνουν με μέτρο. Απλά συνδυάστε ένα μέρος ελαιολάδου με δύο μέρη ξύδι, προσθέτοντας επιπλέον βότανα και μπαχαρικά για γεύση. Μπορείτε, επίσης, να φτιάξετε σάλτσα με βάση το γιαούρτι ή το τυρί cottage χαμηλών λιπαρών.

*Για τη σαλάτα σας να επιλέγετε λαχανικά εποχής. Καλό είναι να  περιέχει πάσης φύσεως λαχανικά ωμά ή βραστά, όπως λάχανο, καρότο, μαρούλι, αγγούρι, πιπεριά, άνηθο, μαϊντανό ή βραστά χόρτα. Προτιμάτε ιδιαίτερα παντζάρια και κουνουπίδι, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα και σε συνδυασμό με άπαχο κρέας, διότι είναι λαχανικά πολύ πλούσια σε βιταμίνη Α που μαζί με τη βιταμίνη C, βοηθούν σημαντικά στη μέγιστη απορρόφηση του σιδήρου από τα γεύματα που περιέχουν ζωική πρωτεΐνη.

*Προτιμήστε προϊόντα ολικής αλέσεως, όπως ψωμί ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι και ζυμαρικά ολικής αλέσεως.

*Προτιμήστε τυρί χαμηλό σε λιπαρά.

*Δοκιμάστε να ζυμώσετε τα μπιφτέκια σας με βρώμη αντί για ψωμί και προσθέστε, αν θέλετε λίγο αλεσμένο λιναρόσπορο.

*Για υγιεινό ψάρι ζεσταίνετε το φούρνο και τη σχάρα, παίρνετε το ψάρι, το βάζετε σε λαδόχαρτο μαζί με κομμάτια καρότου, σέλινου, φέτες ντομάτας, ροδέλες κρεμμυδιού, θυμάρι και ρίγανη και το κλείνετε σε πακέτο. Όταν ψηθεί, έχετε ένα νοστιμότατο ψάρι με σάλτσα, που δεν χρειάζεται λάδι και στερείται μόνο… θερμίδων!

*Αν επιθυμήσετε τηγανητές πατάτες και θέλετε να συνοδέψετε τα ψητά σας, δοκιμάστε το εξής: Καθαρίστε τις πατάτες και κόψτε τις όπως τις τηγανητές, αλλά όχι ιδιαίτερα ψιλές. Στρώστε ένα ταψί με λαδόχαρτο, ρίξτε τις μέσα και απλώστε τις, φροντίζοντας να μην είναι η μία πάνω στην άλλη. Προσθέστε ρίγανη ή δεντρολίβανο. Ραντίστε τις με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200-230° C, μέχρι να ροδίσουν.

*Επιλέξτε αρωµατικά και µπαχαρικά για να δημιουργήσετε πιάτα νόστιμα και διαφορετικά, αλλά ταυτόχρονα ελαφριά και χωρίς πολύ αλάτι. Προτιμήστε μαϊντανό, άνηθο, βασιλικό, δυόσμο, ρίγανη, δεντρολίβανο, μοσχοκάρυδο, κύμινο, πιπέρια, σκόρδο, το κρεμμύδι (φρέσκο και ξερό) και φυσικά το λεμόνι.

*Αποφύγετε τα πολλά λιπαρά και προτιμάτε να ραντίζετε το ψητό και μαγειρευτό κρέας με λίγο λάδι και να προσθέτετε νερό και κρασί ή λεμόνι (για να συμπληρώσετε υγρά).

*Μαγειρεύετε ξεχωριστά το ρύζι, την πατάτα ή το ζυμαρικό από το κρέας. Αν μαγειρευτούν μαζί, θα απορροφήσουν μέρος του κορεσμένου του λίπους, με αποτέλεσμα να γίνουν πιο βαριά, παχυντικά και ανθυγιεινά.