Πώς να γίνετε πιο ανεκτική

Η ανεκτικότητα είναι μια λέξη που ακούν συχνά οι περισσότεροι άνθρωποι όμως αγνοούν την ακριβή σημασία και την ουσία της.

Ανεκτικότητα είναι η θετική στάση που κρατάει κάποιος απέναντι σε μία συνήθεια, συμπεριφορά, κουλτούρα που τον ενοχλεί. Τα πιο συχνά κρούσματα μη ανεκτικότητας ή ρατσισμού έχουν ως θύματα ανθρώπους με διαφορετική ιδεολογία, φύλο, καταγωγή, σεξουαλικότητα και θρησκεία.

Πώς θα μπορέσετε να είστε πιο ανεκτική και καλύτερη με τους συνανθρώπους σας;

1. Κατανόηση

Σκεφτείτε για λίγα λεπτά όλους τους παράγοντες που σας έχουν οδηγήσει στο να είστε ο άνθρωπος που είστε. Τα περισσότερα είναι θέμα τύχης έτσι; Ο τόπος που γεννηθήκατε, οι σπουδές σας, η οικονομική και κοινωνική σας τάξη, η θρησκεία και οι αντιλήψεις της οικογένειας σας, οι σχέσεις σας κλπ. Κανείς δεν μπορεί λοιπόν να σας κατηγορήσει ότι ευθύνεστε απόλυτα για όλα αυτά. Με τον ίδιο τρόπο που πολλά από αυτά που βιώνετε σήμερα δεν αποτελούν απόλυτα δικές σας επιλογές, ο τρόπος διαβίωσης και οι αντιλήψεις άλλων ανθρώπων δεν αποτελούν απόλυτα επιλογές τους..οπότε η μόνη λύση είναι να κατανοήσετε και όχι να κρίνετε τους άλλους έτσι όπως και εσείς ενδεχομένως να αναζητείτε κατανόηση από τους γύρω σας.

2. Σεβασμός

Είμαστε όλοι μα όλοι άνθρωποι που μέσα από μικρότερες ή μεγαλύτερες δυσκολίες προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε μια όσο το δυνατόν πιο ευτυχισμένη ζωή για εμάς και τους αγαπημένους μας. Αν παραδεχτείτε αυτό, τότε θα είστε και σε θέση να καταλάβετε ότι με την έλλειψη σεβασμού κάνετε δύσκολη τη ζωή ανθρώπων που μάχονται, όπως και εσείς, καθημερινά με όποια μέσα διαθέτουν για ένα καλύτερο αύριο. Ανεξάρτητα με το αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον τρόπο ζωής τους θα πρέπει είτε να παραμένετε ουδέτερη είτε να είστε υποστηρικτική απέναντι στις προσπάθειες τους. Άλλωστε αυτό θα είναι το κλειδί της επιτυχίας να κερδίσετε τον σεβασμό όλων των γύρω σας και να έχετε τη συνείδηση σας καθαρή.

3. Ηρεμία

Οι μη ανεκτικοί άνθρωποι είναι πάντα έτοιμοι για υποδείξεις, καυγάδες και φυσικά όλα αυτά μόνο και μόνο για να επιβάλλουν τη γνώμη τους. Μην προσπαθείτε να επιβάλλετε τη γνώμη σας διότι απλά δεν υπάρχει ένα πατρόν «σωστής διαβίωσης» που πρέπει να ακολουθούν όλοι, αντιθέτως ο καθένας ανάλογα με τις εμπειρίες και τις ανάγκες του χρειάζεται διαφορετικά πράγματα για να βρει την ευτυχία. Συζητείστε με ηρεμία ή μη συζητήσετε καθόλου.

4. Θάρρος

Ο ανεκτικός άνθρωπος είναι ομολογουμένως κάποιος που υποφέρει υπό την έννοια ότι βρίσκεται σε μια διαρκή μάχη με τις προκαταλήψεις που του έχει φυτέψει η κοινωνία στην οποία ζει. Επίσης, είναι πολύ θαρραλέος διότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με την κριτική εκείνων που θα επικρίνουν την ευγενική και ανεκτική του στάση προς τους μη κοινωνικά αποδεκτούς ή τους «μη νορμάλ-περίεργους» συνανθρώπους του.

5. Περιπέτεια

Με το να είστε ανεκτική θα ανοιχτεί μπροστά σας ένας ολόκληρος καινούριος κόσμος. Οι άνθρωποι θα αναγνωρίζουν σε εσάς την υπομονετική, ευγενική και γεμάτη κατανόηση συμπεριφορά σας με αποτέλεσμα να σας προσεγγίζουν και να σας μιλούν με ευκολία. Αυτό θα σας οδηγήσει στο να δείτε τον κόσμο μέσα από ένα τελείως διαφορετικό πρίσμα και να αγκαλιάσετε τον κόσμο έτσι όπως ακριβώς είναι, με τις ομορφιές και τις ασχήμιες του. Θα ζήσετε χιλιάδες εμπειρίες μέσα από τις ιστορίες των άλλων και σίγουρα θα γίνετε σοφότερη και πιο ικανοποιημένη με τον εαυτό σας.