Η σημασία των υπερήχων στη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση των αγγειακών παθήσεων

Ποιά η αναγκαιότητα της γνώσης των υπερήχων από ένα χειρουργό των αγγείων? Στην καθημερινή κλινική δραστηριότητα ο ειδικός γιατρός αντιμετωπίζει παθήσεις για τις οποίες πρέπει να πάρει αποφάσεις για την αντιμετώπιση και θεραπεία τους. Η εξοικείωση με τους διαγνωστικούς υπερήχους των αγγείων (Duplex scan ή Triplex scan) παρέχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

  • τεκμηριωμένη διάγνωση της παθολογίας των αγγείων,
  • παρακολούθηση της πορείας μιας νόσου σε σχέση με το χρόνο (σύγκριση της παρούσας εξέτασης με προγενέστερες)
  • προεγχειρητικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση μιας νόσου (η τακτική που θα ακολουθηθεί για τη θεραπεία)
  • άμεση εποπτεία κατά τη διενέργεια μιας θεραπευτικής πράξης (σκληροθεραπεία φλεβών κατευθυνόμενη με υπερήχους, ενδαγγειακές χειρουργικές μέθοδοι θεραπείας της φλεβικής ανεπάρκειας)
  • έλεγχος του αποτελέσματος μιας θεραπείας (συντηρητικής ή επεμβατικής) σε τακτικά χρονικά διαστήματα

KEFALA08

Triplex scan σε ασθενή 47 ετών με φλεβική ανεπάρκεια ΑΡ σκέλους: Σοβαρού βαθμού παλινδρόμηση του αίματος μέσα στο υπό μελέτη αγγείο, ενδεικτική της βλάβης των βαλβίδων των φλεβών.

MAKAROYNHS07

Άλλη ασθενής: μεγάλη διάταση της Μείζονος Σαφηνούς φλέβας στη μεσότητα του μηρού με πρόσφατη θρόμβωση του αγγείου (Duplex scan, B-Mode). Οι πληροφορίες που αντλεί ο χειρουργός από την παραπάνω εξέταση είναι πολύτιμες για την επιλογή της μεθόδου θεραπείας.

KYRIAZH

Η απεικονιστική ευκρίνεια των υπερήχων (Duplex scan, B-mode): ορατή βαλβίδα της Μείζονος Σαφηνούς φλέβας στο μηρό .

DAKOYRHS04a

Η συμβολή των υπερήχων στη θεραπεία των φλεβικών κιρσών: Duplex scan, B-Mode. Η κατευθυνόμενη με υπερήχους σκληροθεραπεία δι’αφρού. Στο άνω δεξιό μέρος της εικόνας φαίνεται η βελόνη μέσα στη φλέβα. Θα ακολουθήσει η έγχυση του σκληρυντικού αφρού.

DAKOYRHS06a

Duplex scan, B-Mode: η υπερηχογραφική εικόνα αμέσως μετά την σκληροθεραπεία. Ο σκληρυντικός αφρός απλώνεται μέσα στο φλεβικό δίκτυο (κόκκινος κύκλος).

REKKASa

Η απεικόνιση του διχασμού της κοινής μηριαίας αρτηρίας (Triplex scan): αθηρωματικές αλλοιώσεις του αρτηριακού τοιχώματος με αντίστοιχες μεταβολές της αρτηριακής ροής.

BLAXOS08a

Η απεικόνιση της ιγνυακής αρτηρίας σε ασθενή 42 ετών, με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (Triplex scan). Σοβαρού βαθμού αθηρωματικές αλλοιώσεις του αγγείου με χαρακτηριστικού τύπου αποφρακτική ροή.

BASILOPOYLOS ANDREAS

Η υπερηχογραφική εικόνα (Duplex scan, B-Mode) της αρτηριο-φλεβικής επικοινωνίας ΑΡ άνω άκρου σε ασθενή 76 ετών που πρόκειται να ενταχθεί σε πρόγραμμα αιμοκάθαρσης. Οι υπερηχογραφικές μετρήσεις είναι πολύ σημαντικές για την παρακολούθηση της «ωρίμανσης» της «φίστουλας».