Η συναισθηματική χειραγώγηση στη σχέση σας

Η συναισθηματική αστάθεια και η χειραγώγηση είναι πολλές φορές οι όψεις ενός ανθρώπου που χαρακτηρίζεται ως συναισθηματικός χειραγωγός, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο της κοινωνιοπάθειας που ίσως τον χαρακτηρίζει και τον προσδιορίζει. Τι κάνει όμως ιδιαίτερη αυτή τη συμπεριφορά και πως θα καταλάβετε ότι ο σύντροφός εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία;

  • Απαιτεί την αμέριστη προσοχή σας 24/7: Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η συνεχόμενη ανάγκη του να βρίσκεται στο προσκήνιο. Το εγώ του βρίσκεται στον υπέρτατο βαθμό, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην βρίσκει χρόνο για τις δικές σας ανησυχίες ή ακόμη κι αν βρίσκει, πάντα να τις αναλύει με βάση το «εγώ» του.
  • Είναι ιδιαίτερα ελκυστικός και γοητευτικός: Είτε αφορά τον τρόπο που επικοινωνεί και που προσεγγίζει τους άλλους, είτε που προωθεί τον εαυτό του. » Είναι πιο αυθόρμητος, πιο έντονος, κάπως πιο περίπλοκος, πιο σέξυ και πιο διασκεδαστικός από κάθε άλλον.» (Martha Stout, «The Sociopath Next Door» [«Ο κοινωνιοπαθής της διπλανής πόρτας»)
  • Προσπαθεί να σας απομονώσει: Στην προσπάθειά του να κερδίζει συνεχώς την προσοχή σας, θα προσπαθήσει να σας απομονώσει από φίλους, γνωστούς ακόμη και οικογένεια, χρησιμοποιώντας μη ειλικρινή και άτιμα μέσα. Θα ακούσετε ατάκες του τύπου «Γιατί να μην κάτσουμε μαζί το βράδυ, από το να βγεις με τους φίλους σου, δεν περνάς καλά μαζί μου;», «Νομίζω ότι ο τάδε δεν με συμπαθεί γιατί μου είπε αυτό, ενώ εγώ του φέρομαι πολύ όμορφα». Πολλές φορές μάλιστα όλα αυτά βασίζονται σε ψέματα ή μύθους που έχουν πλάσει στο μυαλό τους.
  • Δεν αποδέχεται τα λάθη του. Αντίθετα τα ρίχνει στους άλλους: Για οτιδήποτε συμβαίνει φταίτε εσείς ή άλλοι γύρω τους. Εκείνος είναι το διαρκές θύμα κάθε κατάστασης. Ακόμη και σε εξόφθαλμα σφάλματά του θα προσπαθήσει να σας πείσει, ότι άλλοι τον οδήγησαν εκεί και εκείνος δεν έφταιγε. Κι ακόμη κι αν ζητήσει συγγνώμη δεν την εννοεί πραγματικά, καθότι δεν αναγνωρίζει το λάθος του σε βάθος.

Εάν λοιπόν ο σύντροφός σας επιδεικνύει έστω και με μία από τις παραπάνω συμπεριφορές, μπείτε σε σκέψεις, παρακολουθείστε στενά και φύγετε όσο το δυνατόν νωρίτερα!