Καθημερινή αυτοκριτική για καλύτερη κοινωνική ζωή

Η αυτοκριτική ορίζεται ως η κριτική που κάνει κάποιος για τις δικές του πράξεις, ιδίως τις παραλείψεις ή τα σφάλματα. Πολλές φορές χρειάζεται θάρρος, εντιμότητα και ειλικρίνεια για να αποδεχτείτε κάποιες συμπεριφορές σας και να προχωρήσετε στην κριτική του εαυτού σας.

Η καθημερινή αυτοκριτική μπορεί σίγουρα να βελτιώσει τις κοινωνικές σας επαφές, τη σχέση σας με τους άλλους και γενικότερα να σας διδάξει πολλά για τον αληθινό σας εαυτό. Δεν χρειάζεται όμως, σε καμία περίπτωση να καταφεύγετε συνεχώς σε αυτή την τακτική προκειμένου να λύσετε όλα σας τα προβλήματα. Με μέτρο και συνείδηση της σκέψης και των κινήσεών σας, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε την αυτοκριτική ως μέσο αυτοβελτίωσης και κοινωνικής ανάπτυξης.

Οι παρακάτω ερωτήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρακτικός οδηγός για την καθημερινή σας αυτοκριτική και να σας κάνουν ένα άτομο με δυνατή και κυρίως, ευχάριστη για τους γύρω προσωπικότητα.

1. Πώς αισθάνεστε σήμερα;
2. Είπατε καλημέρα στους γύρω σας;
3. Κάνατε κάποιο λάθος στη δουλειά ή παρεξηγήσατε κάτι που ειπώθηκε από το περιβάλλον σας;
4. Μπορείτε να μπείτε στη θέση του ατόμου με το οποίο είχατε διαφορά;
5. Γνωρίζετε πως όταν χαμογελάτε, διευκολύνετε και χαλαρώνετε τον συνομιλητή σας;
6. Μπορείτε να σκεφθείτε λύσεις ή μια θετική εξέλιξη των πραγμάτων;
7. Κάνατε κάποια πράξη για την οποία είστε περήφανοι για τον εαυτό σας;
8. Υπήρξαν στιγμές μέσα στη μέρα που θα μπορούσατε, αν το είχατε σκεφθεί λιγάκι παραπάνω, να μην εκδηλώσετε τόσο πολύ άγχος ή νεύρα;
9. Συναντήσατε τους φίλους σας ή επικοινωνήσατε μαζί τους μέσα στη μέρα για να δείξετε το ενδιαφέρον σας για τη διατήρηση της σχέσης σας;

Ανταμείψτε τον εαυτό σας κάθε φορά που βλέπετε σημάδια αυτοβελτίωσης και θα δείτε πως η ευτυχία στη ζωή σας είναι απλά θέμα προσωπικής επιλογής!