Σε εφιάλτη εξελίσσεται η σπονδυλική στένωση για χιλιάδες συνανθρώπους μας

Εφιαλτικές  διαστάσεις αναμένεται να πάρει στις προσεχείς δεκαετίες στην χώρα μας  η Σπονδυλική Στένωση ή Στένωση του Νωτιαίου Σωλήνα, πουεμφανίζεται σε ένα στους τρείς ηλικιωμένους.

Λόγω της υπογεννητικότητας αλλά και της επιμήκυνσης του μέσου όρου ζωής , η γήρανση του πληθυσμού στις δυτικές κοινωνίες είναι ραγδαία . Η Ελλάδα κατέχει την δεύτερη θέση (πρώτη είναι η Ιταλία με 21,4%) μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ποσοστά πληθυσμού άνω των 65 χρόνων με20,5%, έναντι 17,2% του ευρωπαϊκού μέσου όρου σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Αυτό τόνισε ο διαπρεπής  νευροχειρουργός-χειρουργός σπονδυλικής στήλης, επισκέπτης καθηγητής κ Ιωάννης Πολυθοδωράκης, μιλώντας στο 4ο Neuroendoscopy  Week, το οποίο διοργανώθηκε 14-17  Σεπτεμβρίου  από το  τμήμα Νευροχειρουργικής  του Saarland University,   στο HomburgSaarτης Γερμανίας.

Σύμφωνα με τον κ Πολυθοδωράκη η Σπονδυλική Στένωση ή Στένωση του Νωτιαίου Σωλήνα είναι η πιο κοινή πάθηση της σπονδυλικής στήλης , με δεύτερη την  Σπονδυλολίσθηση (15%), ενώ ακολουθεί η Εκφυλιστική νόσος του Δίσκου.

Η σύγχρονη αρχική θεραπευτική προσέγγιση για την Σπονδυλική Στένωση είναι η συντηρητική αγωγή που ξεκινάει με αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά φάρμακα, φυσιοθεραπεία και τεχνικές  αντιμετώπισης πόνου, όπως η επισκληρίδιες εγχύσεις στεροειδών και η επισκληριδοσκόπηση.

Μακροπρόθεσμα όμως,  μόνο το 15% των ασθενών θα βελτιωθούνμε συντηρητικά μέσα , ενώ το 70% θα συνεχίσουν να έχουν πόνους και δυσχέρεια βάδισης.

«Για τον λόγο αυτό οι περισσότεροι ασθενείς με Σπονδυλική Στένωση θα χρειασθούν χειρουργική παρέμβαση για οριστική αντιμετώπιση και θεραπεία. Σήμερα  η Διαδερμική Αποσυμπίεση του Νωτιαίου Σωλήνα είναι η καλύτερη λύση ειδικά για ένα ασθενή με πολλαπλά άλλα ιατρικά προβλήματα» αναφέρειοκ Πολυθοδωράκης.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του συνεδρίου οριστική λύση στο πρόβλημα, που βασανίζει την τρίτη ηλικία,  δίνειη μέθοδος  της  Διαδερμικής Αποσυμπίεσης του Νωτιαίου Σωλήνα, η οποία είναι ελάχιστα επεμβατική!

Μάλιστα η εφαρμογή της έχει  θεαματικά αποτελέσματα  τα τελευταία χρόνια   στα άτομα της τρίτης ηλικίας.

«Οι ασθενείς μετά την εφαρμογή τηςελάχιστα επεμβατικής μεθόδου της διαδερμικής αποσυμπίεσης του νωτιαίου σωλήνα, που  αποτελεί σήμερα   μέθοδο εκλογής,  απαλλάσσονται από τον χρόνιο πόνο , ενώ επιστρέφουν άμεσα στις καθημερινές τους δραστηριότητες» εξηγεί ο  κ Πολυθοδωράκης.

Η επέμβαση διαρκεί περίπου 1 ώρα,απαιτεί νοσηλεία μίας ημέρας , δεν υπάρχει η ανάγκη χορήγησης αίματος  και  άμεσα ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η επέμβαση μπορεί να γίνει ακόμα και σε ασθενείς άνω των 80χρόνωνκαθώς μελέτες που διενεργήθηκαν σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (συμπεριλαμβανόμενης και της Ελλάδας) έδειξαν ότι η μέθοδος της Διαδερμικής Αποσυμπίεσης είχε άριστα αποτελέσματα με εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό επιπλοκών.

 « Με την εφαρμογή της  νέας χειρουργικής μεθόδου άμεσα βοηθούμε τους γηραιότερους συμπολίτες μας να διαβιούν χωρίς πόνο, με υγεία και  αξιοπρέπεια στα χρόνια της συνταξιοδότησης τους, τα χρόνια που θέλουν να απολαύσουν την ζωή μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς» καταλήγει ο κ. Πολυθοδωράκης

ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΥΤΕΡΗ  ΧΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ

Την δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε γηράσκοντα πληθυσμό κατέχει η Ελλάδα.

Το 20,5% των Ελλήνων είναι άτομα ηλικίας άνω των 65χρόνων, σύμφωνα δε με τις προβλέψεις το 2030 περίπου το 30% του πληθυσμού!

Με  βάση στοιχεία και προβλέψεις της Eurostat, υπολογίζεται ότι ενώ σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιστοιχούν 4 εργαζόμενοι (15-64 ετών) ανά 1 συνταξιούχο άνω των 65χρόνων,το 2060 θα αντιστοιχούν  μόλις  2 εργαζόμενοι  για κάθε 1 συνταξιούχο!