Τα ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης κάνουν κακό στην καρδιά

Τόσο τα αναψυκτικά, όσο και άλλα ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης μπορεί να είναι πολύ επιβαρυντικά για την υγεία της καρδιάς, αποφαίνεται νέα ανασκόπηση μελετών.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας «T.H. Chan» του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι, η ημερήσια κατανάλωση μιας ή δύο μερίδων ροφημάτων με προσθήκη ζάχαρης σχετίζεται με 35% αύξηση του κινδύνου εμφράγματος ή μοιραίας καρδιακής νόσου, 16% επιπλέον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και 26% περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ.

«Τα ροφήματα με περιεκτικότητα ζάχαρης αναλογούν στο ένα πέμπτο των επιπρόσθετων γλυκαντικών ουσιών στη διατροφή των Αμερικανών. Ένα κουτί αναψυκτικό περιέχει συνήθως 35 γραμμάρια ζάχαρης, ίση ποσότητα με εννέα κουταλάκια του γλυκού» σημειώνει ο επικεφαλής Βασαντι Μαλικ.

Οι παρασκευαστές των ροφημάτων αυτών συνήθως χρησιμοποιούν είτε την κλασσική ζάχαρη, είτε σιρόπι καλαμποκιού πλούσιο σε φρουκτόζη, για να δώσουν γλυκιά γεύση. Και τα δύο περιέχουν σχεδόν ίσες ποσότητες φρουκτόζης και γλυκόζης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο η φρουκτόζη, όσο και η γλυκόζη κάνουν κακό στην καρδιά. Η γλυκόζη αυξάνει απότομα τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος και προκαλεί αύξηση της ινσουλίνης, κάτι που μακροπρόθεσμα μπορεί να συντελέσει στην εκδήλωση διαβήτη. Ο τελευταίος θεωρείται παράγοντας κινδύνου για καρδιακή νόσο.

Η φρουκτόζη με τη σειρά της προκαλεί επίσης προβλήματα υγείας, αφού η παρουσία της στον οργανισμό κάνει το ήπαρ να εκκρίνει τριγλυκερίδια και LDL («κακή») χοληστερόλη στην αιματική ροή. Η υπερβολική ποσότητα φρουκτόζης στο σώμα μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση λιπώδους ηπατικής νόσου και αύξησης του ουρικού οξέος, το οποίο είναι αιτία ουρικής αρθρίτιδας. Επίσης, η ουρική αρθρίτιδα ως χρόνια φλεγμονώδης νόσος προάγει την εκδήλωση καρδιακών παθήσεων. Τέλος, η φρουκτόζη έχει διαπιστωθεί ότι προάγει τη συσσώρευση κοιλιακού λίπους.

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν τους καταναλωτές να περιορίζουν την κατανάλωση αναψυκτικών και ροφημάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, συνυπολογίζοντας ότι και πολλά τρόφιμα είναι πλούσια σε γλυκαντικές ουσίες.