Η γυμναστική ανακουφίζει από τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας

Θεραπευτικό πρόγραμμα ασκήσεων με βάρη μπορεί να μειώσει τον πόνο και να βελτιώσει την λειτουργία των αρθρώσεων για τουλάχιστον δύο με έξι μήνες, στα άτομα που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν της μυϊκής ενδυνάμωσης, η χρήση αναλγητικών και η αντικατάσταση της πάσχουσας άρθρωσης με μόσχευμα είναι οι μόνες εναλλακτικές για τους ασθενείς. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι η γυμναστική είναι εξίσου αποτελεσματική με τις άλλες εναλλακτικές στην ανακούφιση από τον πόνο.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι τα προγράμματα εκγύμνασης μειώνουν σημαντικά τον πόνο και συντελούν σε μέτρια βελτίωση της λειτουργικότητας του γόνατος, αμέσως μετά την θεραπεία. Μάλιστα, ο πόνος στο γόνατο εξακολουθεί να είναι μειωμένος, από δύο έως έξι μήνες μετά. Επίσης, σε κάποιες μελέτες διαπιστώθηκε και σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Η  οστεοαρθρίτιδα προκαλεί πόνο, οίδημα και μείωση της κινητικότητας, συνήθως προσβάλλοντας τα άνω άκρα, τα γόνατα, τα ισχία ή την σπονδυλική στήλη. Τα τραύματα των αρθρώσεων, το περιττό σωματικό βάρος αλλά και η πάροδος της ηλικίας αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης οστεοαρθρίτιδας.

Οι ειδικοί συστήνουν στους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα να κάνουν ασκήσεις μέσα στο νερό, καθώς συντελούν στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης του σώματος συνολικά και δεν επιβαρύνουν τις πάσχουσες αρθρώσεις, σε αντίθεση με τις ασκήσεις επί εδάφους.