Αυξημένος κίνδυνος κοιλιοκάκης λόγω λοίμωξης σε πρώιμη παιδική ηλικία

Τα παιδιά με συχνές λοιμώξεις τους πρώτους 18 μήνες της ζωής τους έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης κοιλιοκάκης, σύμφωνα με μελέτη του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.

Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση πάθηση που προκαλείται από τη δυσανεξία στη γλουτένη. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει καταγραφεί μια αύξηση στα ποσοστά της νόσου και πιστεύεται ότι το 1% του πληθυσμού στις δυτικές χώρες πάσχει από την εν λόγω διαταραχή.

Μελέτες που έχουν γίνει σε ζευγάρια διδύμων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της κοιλιοκάκης. Ωστόσο, προς το παρόν δεν έχουν καθοριστεί με σαφήνεια ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες.

Κάποιες σποραδικές ενδείξεις θέλουν τις λοιμώξεις να είναι ένας πιθανός παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης κοιλιοκάκης. Πληθυσμιακές μελέτες σε παιδιά που έχουν νοσηλευθεί λόγω λοίμωξης, έδειξαν ότι είχαν μετέπειτα αυξημένο κίνδυνο κοιλιοκάκης. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν ο συσχετισμός αυτός έχει να κάνει με την ίδια τη λοίμωξη ή αν η εισαγωγή στο νοσοκομείο οδηγεί σε αυξημένη πιθανότητα ελέγχου για κοιλιοκάκη.