Το σχολείο συντελεί στην παιδική παχυσαρκία των Ελληνόπουλων

Σημαντική αύξηση του ποσοστού των παιδιών με σωματικό βάρος άνω του φυσιολογικού καταγράφεται στην Ελλάδα, την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ), σήμερα περίπου το 50% των παιδιών σχολικής ηλικίας είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα, με το πρόβλημα να επιτείνεται και λόγω οικονομικής κρίσης.

«Το πρόβλημα είναι εντονότερο στα αστικά κέντρα, καθώς στην Αθήνα το πρόβλημα αφορά περίπου στο 15% – 20% των παιδιών, εν αντιθέσει με τα μικρά νησιά του Αιγαίου, όπου μόνο το 8% περίπου έχουν βάρος ανώτερο του φυσιολογικού. Η διαφοροποίηση αποδίδεται μεταξύ άλλων στο κολατσιό που παίρνουν τα παιδιά από το σπίτι όταν βρίσκονται στο σχολείο, αλλά και στην μεγαλύτερη σωματική δραστηριοποίηση των παιδιών στην επαρχία» αναφέρει η Μαρίνα Καραβανάκη-Καρανάσιου, μέλος του ΔΣ της ΕΙΕΠ.

Το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα καταγράφουν λεπτομερώς, τόσο η μελέτη COSI του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που διεξήχθη σε παιδιά 6-10 ετών σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, όσο και η μελέτη ENERGY, όπου συμμετείχαν παιδιά 10-12 ετών από επτά ευρωπαϊκές χώρες. Και στις δυο έρευνες διαπιστώνεται ότι στη χώρα μας το 44% των παιδιών είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα, με το 11,2% αυτών να χαρακτηρίζονται  παχύσαρκα.

Το σχολείο συντελεί στην παιδική παχυσαρκία

Συγκεκριμένα, στη μελέτη COSI με θέμα «Η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα και η σημασία του σχολικού περιβάλλοντος», που έλαβαν μέρος 5.682 παιδιά 7-9 ετών από ολόκληρη την Ελλάδα, διαπιστώθηκε ότι:
– μόνο το 12% των κυλικείων δημοτικών σχολείων πωλούν φρέσκα φρούτα, ενώ το ποσοστό στη Σλοβενία είναι 95%,
– φρέσκα λαχανικά διατίθενται μόνο από το 5% των σχολικών κυλικείων στην Ελλάδα, εν αντιθέσει με το μέσο όρο των υπολοίπων χωρών που αγγίζει το 38%,
– γάλα πωλείται μόνο στο 18% των ελληνικών σχολικών κυλικείων, με τον μέσο όρο να κυμαίνεται στο 58%,
– γιαούρτι διατίθεται μόνο από το 5% των κυλικείων στα ελληνικά σχολεία, με τις υπόλοιπες χώρες να κυμαίνονται από 14% έως και 70% (Λιθουανία).

«Την ίδια στιγμή παρατηρείται μια χαλαρή εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με τα επιτρεπόμενα είδη προς πώληση από τα σχολικά κυλικεία στην Ελλάδα, αφού το 11% πωλούν ροφήματα με ζάχαρη, 32,5% φρουτοποτά και χυμούς χωρίς ζάχαρη 46,3%», προσθέτει ο κ. Καπάνταης.

Παράλληλα, στα ελληνικά δημοτικά σχολεία απουσιάζουν οι παρεμβάσεις για την προώθηση ενός ενεργού και υγιεινού τρόπου ζωής, αφού μόνο το 42% των σχολείων έχει λάβει κοινοτική χρηματοδότηση για την υλοποίηση τέτοιων ενεργειών. Αντιθέτως, στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό αγγίζει το 81%.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ενώ το 98% των ελληνικών σχολείων διαθέτουν επαρκή χώρο για άθληση, στο 95,4% των σχολείων ο χρόνος άθλησης στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιορίζεται στα 60 λεπτά ανά εβδομάδα.

Η παχυσαρκία είναι νόσος

Η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας (11/10) υπενθυμίζει ότι, η παχυσαρκία κατά την παιδική ηλικία σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα επιπλοκών (ορθοπεδικά προβλήματα, μεταβολικές, καρδιαγγειακές, ενδοκρινολογικές διαταραχές, και άλλα προβλήματα, όπως ο σχολικός εκφοβισμός), ενώ έχει και μακροπρόθεσμες συνέπειες.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παχύσαρκα παιδιά έχουν έως 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιαγγειακή νόσο στην ενήλικη ζωή, με τον κίνδυνο να είναι μεγαλύτερος για τα αγόρια. Επίσης, έχουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ως ενήλικες σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνου, άσθματος, αλλεργιών και αιφνίδιου θανάτου» τονίζει η κ. Καραβανάκη-Καρανάσιου.