Παντζάρι: μην το φάτε, πιείτε το για μυική ενδυνάμωση

Ο χυμός από παντζάρια μπορεί να ενισχύσει τη μυϊκή δύναμη των καρδιοπαθών, λόγω της υψηλής ποσότητας νιτρικών αλάτων που περιέχει.

Τα νιτρικά άλατα μετατρέπονται από τον οργανισμό σε νιτρικό οξύ, το οποίο βοηθά στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και βελτιώνει τον μεταβολισμό. Τα διατροφικά νιτρικά άλατα, που περιέχονται στα παντζάρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, έχει διαπιστωθεί ότι ενισχύουν την μυϊκή επίδοση των επαγγελματιών αθλητών.

Βασιζόμενοι λοιπόν σε μελέτες που είχαν γίνει σε επαγγελματίες ποδηλάτες και την ενίσχυση του οργανισμού τους με χυμό παντζαριού για καλύτερη απόδοση, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον εξέτασαν τα οφέλη των διατροφικών νιτρικών αλάτων σε εννέα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι ασθενείς ήπιαν συμπυκνωμένο χυμό παντζαριού και δύο ώρες αργότερα είχαν 13% αύξηση της μυικής δύναμης, στον μυ που εκτείνει το γόνατο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης μεγαλύτερα οφέλη όταν οι μύες εκτελούσαν γρήγορες και δυνατές κινήσεις. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε βελτίωση στην επίδοση κατά τη διάρκεια των τεστ μέτρησης της μυϊκής κόπωσης.

Το εύρος της βελτίωσης που παρατηρήθηκε ήταν συγκρίσιμο με αυτό που προκύπτει για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, μετά από τρίμηνο πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης.