Κινδυνεύουν με πρόωρο θάνατο τα άτομα με ορθοστατική υπόταση

Η ορθοστατική υπόταση, δηλαδή η μείωση της αρτηριακής πίεσης σε όρθια στάση, ενδεχομένως να είναι προειδοποιητική ένδειξη κάποιας σοβαρής νευρολογικής πάθησης και αυξημένου κινδύνου πρόωρου θανάτου.

Η ορθοστατική υπόταση είναι η πτώση της αρτηριακής πίεσης του αίματος εντός τριών λεπτών από την έγερση του σώματος από καθήμενη στάση, ενώ η καθυστερημένη ορθοστατική υπόταση είναι η πτώση της αρτηριακής πίεσης που συμβαίνει μετά το εύρος των τριών λεπτών από την έγερση.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία 230 ατόμων που είχαν ελεγχθεί το 2002 και 2003 αν ο οργανισμός τους λειτουργούσε σωστά ως προς την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού.

Το ποσοστό θνησιμότητας στην δεκαετία ήταν 29% στα άτομα με καθυστερημένη ορθοστατική υπόταση, και 54% σ’ αυτούς που από καθυστερημένη τελικά εκδήλωσαν ορθοστατική υπόταση κατά τη διάρκεια των δέκα ετών της μελέτης. Στα άτομα που είχαν εξ αρχής ορθοστατική υπόσταση, το ποσοστό θνησιμότητας κατά τη δεκαετία ήταν 64%.

Το 35% της ομάδας των ασθενών με ορθοστατική υπόταση εκδήλωσε κάποια εκφυλιστική εγκεφαλική πάθηση, όπως νόσο Πάρκινσον ή άνοια.