Πως το σεξ επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Το σεξ σε οποιαδήποτε φάση του εμμηνορρυσιακού κύκλου της γυναίκας μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα, που ενισχύουν την πιθανότητα εγκυμοσύνης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στα επιστημονικά έντυπα Fertility and Sterility και Physiology and Behavior.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι ανοσοποιητικές αλλαγές συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της κύησης, μετά τον τοκετό και κατά τη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου. Για πρώτη φορά οι Αμερικανοί ερευνητές απέδειξαν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα είναι ικανή να επηρεάσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, με επικεφαλής την Δρ Τιερνι Λορενζ, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 30 γυναίκες που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη «Immunity and Sexual Health Study» του Γυναικολογικού Ινστιτούτου Kinsey.

Εντόπισαν ξεκάθαρες διαφορές στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος μεταξύ των γυναικών που ήταν σεξουαλικά ενεργές και αυτών που δεν ήταν.

«Αν και είναι μια ήδη γνωστό ότι στα ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν παιδί, συστήνεται η συχνή σεξουαλική δραστηριότητα, ακόμα και σε μη γόνιμες ημέρες του κύκλου, για πρώτη φορά τεκμηριώνουμε επιστημονικά ότι η ερωτική πράξη προκαλεί στο σώμα μορφές ανοσίας που ενισχύουν τη διαδικασία της σύλληψης. Ουσιαστικά ακόμα και σε μη γόνιμες ημέρες το σώμα, όταν κάνει σεξ, προετοιμάζεται προκαταβολικά για την πιθανότητα εγκυμοσύνης» εξηγεί η Δρ Λορενζ.