Καρκινοπαθείς γυναίκες ζουν το θαύμα της μητρότητας με τη μεταμόσχευση ωοθηκών

Ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή για τις καρκινοπαθείς γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί είναι η αφαίρεση, κρυοσυντήρηση και στη συνέχεια μεταμόσχευση των δικών τους ωοθηκών, σύμφωνα με μελέτη Δανών ερευνητών.

Επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Αναπαραγωγικής Βιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, με επικεφαλής τη Δρ Ανέτ Γιένσεν, αξιολόγησαν την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της μεταμόσχευσης των δικών τους ωοθηκών σε 41 γυναίκες που έπασχαν από καρκίνο και κινδύνευαν να μείνουν στείρες, εξαιτίας της αντικαρκινικής θεραπείας.

Οι ωοθήκες των ασθενών αφαιρέθηκαν ολικά ή μερικά, προτού αρχίσει η θεραπεία για τον καρκίνο, καταψύχθηκαν και στη συνέχεια μεταμοσχεύθηκαν ξανά στις γυναίκες, όταν πια η θεραπεία είχε τελειώσει. Δέκα γυναίκες εν τέλει κυοφόρησαν και γέννησαν.

Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι είναι μικρός ο κίνδυνος το μόσχευμα να περιέχει καρκινικά κύτταρα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν υποτροπή του καρκίνου μετά την αντικαρκινική θεραπεία της.

Πάντως, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η όλη διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια και ότι πρέπει να γίνουν νέες μελέτες.

Μέχρι σήμερα, παγκοσμίως, τουλάχιστον 36 παιδιά έχουν γεννηθεί από μητέρες που έκαναν μεταμόσχευση ωοθηκών, μεταξύ των οποίων τα 14 στη Δανία, που προωθεί την εν λόγω μέθοδο περισσότερο από κάθε άλλη χώρα.