Διαταραγμένος εφηβικός ύπνος λόγω κατάχρησης του κινητού τη νύχτα

Οι έφηβοι που, πριν κοιμηθούν ανταλλάσσουν μηνύματα μέσω κινητού τηλεφώνου με φίλους, την άλλη μέρα νυστάζουν και έχουν κακή σχολική απόδοση.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Νιου Τζέρσεϊ, η οποία μελέτησε σχεδόν 3.200 εφήβους. Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσε ότι σχεδόν το 62% χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα ακόμα και αν είχαν ξαπλώσει, σχεδόν το 57% αντάλλασσε μηνύματα ή συνομιλούσε μέσω άλλων εφαρμογών, ενώ ήταν στο κρεβάτι και σχεδόν το 21% ξυπνούσε τη νύχτα για να στείλει γραπτό μήνυμα.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι «οι έφηβοι των οποίων ο ύπνος διαταράσσεται από εισερχόμενα μηνύματα, είναι λογικό να βρίσκονται σε υπερδιέγερση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είναι γνωστό ότι το φως που εκπέμπουν οι οθόνες των κινητών τηλεφώνων καταστέλλει την έκκριση μελατονίνης, ορμόνη που προάγει τον ύπνο. Οι παράγοντες αυτοί λοιπόν δυσχεραίνουν τη βραδινή ξεκούραση του οργανισμού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων, πριν ή κατά τη διάρκεια του ύπνου επιδεινώνει και την τάση των εφήβων να κοιμηθούν αργότερα και να ξυπνούν αργότερα το επόμενο πρωί. Αυτή η συμπεριφορά έχει ήδη σχετιστεί με την κατάθλιψη, το άγχος και τη διαταραχή της προσοχής.

«Η μελέτη τεκμηριώνει την περιορισμένη χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού η βραδινή ξεκούραση είναι απαραίτητη για την εγκεφαλική ανάπτυξη και την προαγωγή της διαδικασίας της μάθησης στα παιδιά. Οι γονείς λοιπόν θα πρέπει να βάλουν αυστηρούς κανόνες στη χρήση των συσκευών κινητής τηλεφωνίας, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας» υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.