Μελέτη αποκαλύπτει ποια υγρά δίνουν περισσότερες θερμίδες στους Έλληνες

Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Ευρωπαϊκούς λαούς, φαίνεται ότι παίρνουμε τις περισσότερες «υγρές» θερμίδες από τα διάφορα ροφήματα καφέ, τα γαλακτοκομικά και… τα αλκοολούχα ποτά, και λιγότερο από χυμούς φρούτων, αναψυκτικά, τσάι και άλλα αφεψήματα!

Συνολικά τα υγρά και ποτά που πίνουν οι Έλληνες συνεισφέρουν περίπου στο 25% της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης ημερησίως, σύμφωνα με τη νέα μελέτη που έγινε σε δείγμα 1000 Ελλήνων ενηλίκων και των δύο φύλων, από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με απλά λόγια, καθημερινά προσλαμβάνουμε κατά μέσο όρο 480-490 θερμίδες από τα διάφορα υγρά που πίνουμε.

Στην Ελλάδα όμως διαφέρουμε όσον αφορά στο τι επιλέγουμε να πιούμε, σε σχέση με άλλους λαούς της Ευρώπης. Τα ροφήματα που καταναλώνονται πιο συχνά και επομένως συνεισφέρουν περισσότερο στις συνολικές θερμίδες, είναι το γάλα/ σοκολατούχο γάλα, τα ροφήματα καφέ και τα αλκοολούχα ποτά, καλύπτοντας το 17% της συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Στην περίπτωση του καφέ δε, ο σκέτος καφές δεν περιέχει θερμίδες, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια είμαστε πρωταθλητές στους πλούσιους καφέδες που συνήθως εμπλουτίζονται με σιρόπια, αφρόγαλα, σαντιγί, κρέμες κτλ, τα οποία προσδίδουν τις επιπλέον θερμίδες.

Από την άλλη πλευρά, οι χυμοί φρούτων, τα φρουτοποτά, τα αναψυκτικά, το τσάι και άλλα αφεψήματα καταναλώνονται σε μικρότερη συχνότητα, καλύπτοντας έτσι το 5% της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης. Πιο συγκεκριμένα, τους καλοκαιρινούς μήνες, τα αναψυκτικά και οι χυμοί καλύπτουν το 2,8% και 2,7% των ημερήσιων θερμίδων, ενώ τα γαλακτοκομικά και οι καφέδες 5% και 5,2% αντίστοιχα, με το αλκοόλ να ανεβαίνει στο 7,2% των συνολικών μας ημερήσιων θερμίδων.