Πόσο επηρεάζει τη σχέση σας το κινητό;

Το λεγόμενο phubbing (phone snubbing) είναι ένα ακόμη φαινόμενο που αποδεικνύει πόσο έχει διεισδύσει η τεχνολογία στη ζωή μας και πώς η κακή χρήση της μπορεί να καταστρέψει τις ανθρώπινες σχέσεις.

Ο όρος περιγράφει μια σειρά από συμπεριφορές οι οποίες δείχνουν ότι κάποιος αγνοεί ένα φίλο, το σύντροφό του ή γενικότερα όποιον βρίσκεται μαζί του προκειμένου να ασχοληθεί με το κινητό του.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Computers in Human Behavior έρχεται να επισημάνει ότι το phubbing εξελίσσεται σε μάστιγα, με σοβαρό αντίκτυπο στις καθημερινές διαπροσωπικές μας σχέσεις. Σύμφωνα με τη μελέτη, η παραμέληση των φίλων ή του ερωτικού συντρόφου λόγω του phubbing μπορεί να καλλιεργήσει ακόμη και καταθλιπτικά συμπτώματα ή να εντείνει το αίσθημα χαμηλής ικανοποίησης από τη ζωή.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ρώτησαν 300 ενήλικες ποιες συμπεριφορές θεωρούν οι ίδιοι ότι εμπίπτουν στο phubbing και βάσει των απαντήσεών τους σχεδίασαν την κλίμακα Partner Phubbing Scale, η οποία αφορά συγκεκριμένα σε ζευγάρια.

Τεστάρετε, εάν και η δική σας σχέση έχει πέσει θύμα του phubbing, βαθμολογώντας τις παρακάτω δηλώσεις από το 1 (ποτέ) έως το 5 (συνέχεια).

1. Όταν τρώμε ο σύντροφός μου συνήθως βγάζει το κινητό του και κοιτά αν έχει κλήσεις/μηνύματα/ειδοποιήσεις κ.λπ.

2. Όταν είμαστε μαζί, ο σύντροφός μου βάζει το κινητό του κάπου που να μπορεί να το βλέπει.

3. Όταν είμαστε μαζί, ο σύντροφός μου κρατά στο χέρι του το κινητό του.

4. Όταν χτυπά το κινητό του συντρόφου μου, το κοιτά ακόμη κι αν εκείνη την ώρα συζητάμε.

5. Ο σύντροφός μου ρίχνει κλεφτές ματιές στο κινητό του όταν μιλάμε.

6. Ο σύντροφός μου χρησιμοποιεί το κινητό του στον ελεύθερο χρόνο που περνάμε μαζί.

7. Ο σύντροφός μου χρησιμοποιεί το κινητό του όταν είμαστε κάπου έξω μαζί.

8. Όταν γίνεται παύση στη συζήτησή μας, ο σύντροφός μου κοιτά το κινητό του.

Εάν στις περισσότερες από τις παραπάνω δηλώσεις, δώσατε βαθμολογία 3, 4 ή 5, μάλλον ο σύντροφός σας σας «σνομπάρει» αρκετά συχνά για να ασχοληθεί με το κινητό του.