Φάρμακο για τη χοληστερόλη κατά της σεξουαλικής δυσλειτουργίας

Η στυτική δυσλειτουργία απασχολεί συχνά τους μεγαλύτερους σε ηλικία άνδρες που έχουν κακή καρδιαγγειακή υγεία, σακχαρώδη διαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να ερμηνευτεί ως προειδοποιητικό σημείο καρδιαγγειακής νόσου.

Η υψηλή χοληστερόλη, που ευθύνεται για το 50% των εμφραγμάτων, παγκοσμίως, και αποτελεί την κυριότερη αιτία εμφάνισης στεφανιαίας νόσου συσχετίζεται στενά με την εκδήλωση βλαβών στις αρτηρίες του πέους. Αν και τα δεδομένα για τις γυναίκες είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με τους άνδρες, οι μελέτες δείχνουν ότι όσες έχουν αυξημένα επίπεδα ολικής χοληστερόλης ή χαμηλές τιμές καλής χοληστερόλης (HDL) εμφανίζουν πιο συχνά προβλήματα στη σεξουαλική τους ζωή σε σχέση εκείνες που δεν έχουν επηρεασμένες τιμές λιπιδίων.

Οι στατίνες είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας για τη μείωση της χοληστερόλης. Η χορήγηση στατινών ελαττώνει σημαντικά την καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνητότητα καθώς και την ολική θνητότητα.

Για τους άνδρες, υπάρχει διχογνωμία για το κατά πόσον οι στατίνες ωφελούν ή βλάπτουν τη στυτική λειτουργία και τη λίμπιντο. Πρόσφατη μελέτη σε μεγάλο πληθυσμό που παρακολουθήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα έδειξε ότι, οι στατίνες δεν αυξάνουν το κίνδυνο για εκδήλωση στυτικής δυσλειτουργίας, μπορούν να βελτιώσουν όσους αναφέρουν προβλήματα στη στύση και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης υπερπλασίας προστάτη και διαταραχών στη γονιμότητα και τη λειτουργία των όρχεων. Τα δεδομένα, επίσης, έδειξαν σημαντική βελτίωση στη σεξουαλική επίδοση των ανδρών, όταν έγινε σύγκριση με τα εξειδικευμένα από του στόματος φάρμακα για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας.

Στις γυναίκες η μείωση της χοληστερόλης από τις στατίνες θεωρητικά μπορεί να μειώσει τη σύνθεση των ορμονών. Ωστόσο, πρόσφατη μελέτη σε πληθυσμό περίπου 3.000 γυναικών με σχετικά αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα που πήραν στατίνη έδειξε ότι, δεν αυξάνεται λόγω του φαρμάκου ο κίνδυνος για ορμονικές αλλαγές και προβλήματα στη σεξουαλική τους ζωή.